Több mint 100 halálos áldozata van a járványnak Romániában

2020.04.03. 10:24

Romániában péntek reggelre újabb 22 halálesettel 116-ra ugrott az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma, a stratégiai kommunikációs törzs közlése szerint a csütörtök dél óta meghalt többsége idős ember volt, aki más, krónikus betegségekben is szenvedett.

A román hatóságok csütörtökön késő este számoltak be arról a telefonbeszélgetésről, amelyet Marcel Vela román és Pintér Sándor magyar belügyminiszter folytatott a román-magyar határon jelentkező problémákról.

A megbeszélést követően csütörtök estétől már csak a teherforgalom használhatja a Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőt, a személyforgalmat a közeli Nagylak-Nagylak országúti határátkelő felé terelik.

Újabb átkelők nyithatnak meg az ingázóknak

A román stratégiai kommunikációs törzs közleménye szerint a megoldást a román fél javasolta, hogy így

csökkentsék a torlódást, amely a határ magyar oldalán rendszeresen kialakult az elmúlt napokban.

Bukarest utcáin fertőtlenítenek védőruhás városi alkalmazottakForrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A megbeszélésen Marcel Vela a román fél készségét fejezte ki arra, hogy a Létavértes-Székelyhíd, a Méhkerék-Nagyszalonta és a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelők mellett a Csengersima-Pete és a Battonya-Tornya határátkelőhelyet is megnyissák azon személyek számára, akik a határ egyik oldalán laknak, de a másik oldalon dolgoznak.

Március 13-án négy átkelőhelyet lezártak

A romániai sajtó az elmúlt napokban többször is foglalkozott azzal, hogy a folyamatosan változó szabályok miatt lehetetlen helyzetbe kerültek azok, akik a határon át ingáznak.

A román Szabad Európa Rádió által megszólaltatott érintettek egyfelől arra panaszkodtak, hogy nagyot kell kerülniük, hogy olyan átkelőhelyen léphessék át a határt, amely kimondottan az ingázókért tart nyitva, másfelől arról, hogy így sem biztosított számukra, hogy a határ magyar vagy román oldalán nem teszik 14 napos karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe őket.

A román-magyar határon azt követően alakultak ki fennakadások, hogy a román hatóságok a járványra hivatkozva március 13-án bezártak négy átkelőhelyet, hogy azok személyzetét a nagyobb forgalmú helyekre irányítsák át, a magyar hatóságok pedig március 17-től humanitárius folyosókat jelöltek ki a Romániába tartó személyforgalom számára.

A határátlépés időtartama is jelentősen megnőtt azt követően, hogy a román hatóságok járványügyi ellenőrzést vezettek be a határon. A két ország külügyminisztereinek egyeztetése nyomán március 26-án nyitották meg a Létavértes-Székelyhíd, a Méhkerék-Nagyszalonta és a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelőket kizárólag a határon át ingázók számára.