Egyiptomban megfertőződött a fő onkológiai kórház sok orvosa és ápolója

2020.04.04. 14:06

Egyiptomban megfertőződött az új koronavírussal a legjelentősebb onkológiai kórháznak, a Kairói Egyetemhez tartozó klinikának 17 egészségügyi dolgozója, ezért karanténba kellett őket helyezni - közölték szombaton tisztségviselők. Az egyetem vizsgálatot indít az ügyben - tették hozzá hivatalos közleményben.

A közlemény büntetést helyez kilátásba, ha kiderülne, hogy hanyagság okozta a csoportos fertőzést. Megvizsgálják, hogy az onkológiai intézet milyen belső intézkedéseket hozott a fertőzések elkerülése érdekében, különösen az új koronavírus okozta világjárvány kezdete óta. Az intézetet három napra bezárják teljes fertőtlenítés végett, csak sürgős eseteket látnak el - közölték. 

A fő, egyiptomi onkológiai kórház sok orvosa és ápolója is megfertőződöttForrás: AFP/Fayez Nureldine

Minden alkalmazottat és a klinikán fekvő összes beteget - több százat - letesztelik, hogy kiszűrjék az esetleges további fertőzéseket. A kórházigazgató néhány órával korábban még csak 15 dolgozó megfertőződéséről számolt be, akkor azt mondta: három orvosról és 12 nővérről van szó - írta az AP hírügynökség. 
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Egyiptomban 985 fertőzöttet regisztráltak szombat reggelig, és 66 halálesetet jelentettek. Bár az igazolt fertőzöttek és a halálesetek száma kicsi az ország 100 millió lakosához viszonyítva, a lakosság kis területeken tömörül, és ez nagy veszélyt jelent.