Kevesebben haltak meg Olaszországban, mint az elmúlt napokban

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség  Olaszország maszk védőruha teszt
Medical workers wearing a face mask and overalls perform drive-through swabbing tests for coronavirus on people arriving by car outside the polyclinic of Alessandria, Piedmont, on April 2, 2020 during the country's lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Csökkent a koronavírus fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban. Szombaton 681-en haltak meg, ez március 23-a óta a legalacsonyabb szám. Az új fertőzöttek száma 4805, ez kicsivel több, mint az elmúlt napokban. Olaszországban március 21-én tetőzött a járvány, aznap 6557-en betegedtek meg. Február 20. óta most először csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma.
Vágólapra másolva!

Az olasz sajtó beszámolói szerint az elmúlt napokban a kijárási korlátozások ellenére rengetegen voltak az utcákon az olasz városokban, a húsvétra készülve. Lombardiában holnaptól csak maszkban lehet kilépni a lakásokból. Az elmúlt napon 1238-an gyógyultak meg, és csökkent a kritikus állapotban lévő betegek száma, 4068-ról 3994-re.

Az azonosított aktív fertőzöttek száma jelenleg 88 ezer felett van: 63 százalékuk nem szorul kórházi kezelésre. Négyezernél valamivel kevesebben vannak intenzív osztályon. Franco Locatelli, a Közegészségügyi Hivatal elnöke kiemelte, hogy

a járvány kitörése óta ez volt az első alkalom, hogy az intenzíven kezeltek száma az országban csökkent.

A gyógyultak száma elérte a 20 996-ot.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladta a 124 ezret. Több mint 650 ezer vírustesztet végeztek.

Locatelli hozzátette, hogy a számok továbbra sem engedélyezik az óvintézkedések enyhítését. "Nem úsztunk meg még semmit

- mondta. Szerinte az óvintézkedéseket megsértők a halottak emlékét sértik meg.

Forrás: AFP/Miguel Medina

Eddoig 80 olasz orvos halt meg, tízezer felett van a megbetegedett egészségügyi dolgozók száma. Az új koronavírus-fertőzésben meghalt Giuseppe Conte miniszterelnök egyik személyi testőre is.

Több mint másfél hónap bezártság után a rendkívüli jó időben egyre több embert látni az olasz utcákon. A belügyminisztérium adatai szerint az országos kijárási korlátozás március 11-i bevezetése óta 4,6 millió ellenőrzést végeztek, és több mint 173 ezer személy ellen indult feljelentés, mivel indokolatlanul tartózkodott az utcán. Az utóbbi két napban 15 ezren sértették meg a kijárási korlátozást. A gócpont Milánóban 38 százalékra emelkedett az otthonukat elhagyók száma. Nápoly sikátorai megteltek utcai árusokkal és vevőkkel. Emilia Romagna tartomány kormányzója rendelettel tiltotta be a szabadban sétálást és a kocogást a tavaszi szünet napjaiban.

Az egészségügyi hatóságok továbbra is hangsúlyozzák, hogy az óvintézkedések április 13-ig tartó meghosszabbítása után sem várható ezek teljes feloldása. A korlátozások fokozatos enyhítéséről majd a számok függvényében döntenek. A Corriere della Sera című napilap értesülései szerint azonban a termelési ágazat jelentős nyomást gyakorol a római kormányra a minél gyorsabb újraindítás érdekében, attól tartva, hogy az olasz gazdaság "pótolhatatlan veszteséget" szenved az európai és nemzetközi versenytársakkal szemben.