Rendeleti kormányzást vezetne be a baloldali svéd kormány

Stefan Lövfen
Sweden's Prime minister Stefan Loefven arrives for a European Union leaders summit focused on Russia sanctions and migration at the European Council in Brussels on December 15, 2016. - A EU summit was focusing on Russia sanctions and migration on December 15, with 27 leaders also meeting over dinner to discuss Brexit, without British Prime Minister Theresa May. (Photo by THIERRY CHARLIER / AFP)
Vágólapra másolva!
Rendeleti kormányzást vezetnének be Svédországban a Stefan Löfven vezette kormány új javaslata szerint. Ez csökkentené a svéd parlament hatáskörét, viszont nagyobb hatalmat adna a miniszterelnöknek. A javaslat szerint korlátozó intézkedéseket is hoznának a koronavírus-járvány miatt, ez azonban meglehetősen ellentétes Svédország eddigi járványkezelésével - írja V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

A Stefan Löfven vezette svéd kormány új javaslata szerint rendeleti kormányzást vezetnének be Svédországban, jelenti a Samhällsnytt. Így a szociáldemokratákból és zöldekből álló kormány a parlament jóváhagyása nélkül hozna meg döntéseket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

A tervezett korlátozások között van például a csoportosulások betiltása, a bevásárlóközpontok bezárása, illetve a magánvállalkozások működésének korlátozása.

A tervek szerint ez a rendeleti kormányzás azonnal megkezdődne a bejelentés után, és hat hónapig lenne érvényben, de bármeddig meghosszabbítható.

Rendeleti kormányzást vezetne be a svéd szocdem kormányfő Forrás: AFP/Thierry Charlier

A kormány lépése azonban némileg meglepő, annak fényében, hogy Svédország már korábban bejelentette, ők nem hoznak meg olyan drasztikus lépéseket a járvány közepette, mint más európai országok. A svédeknél továbbra is nyitva vannak az éttermek, az emberek oda mehetnek, ahova csak akarnak, csak minimális mértékben vannak intézkedések – például a kézmosásra és a társadalmi távolságtartásra vonatkozóan.

A svédországi akadémikusok nyílt levélben követelték a kormánytól, hogy az életveszélyes engedékenységet fejezzék be, és kezdjenek érdemben védekezni a koronavírus-járvány ellen.

Svédországban jelenleg több mint hatezer fertőzöttet tartanak számon, a halálos áldozatok száma pedig átlépte a 350-et. Stevan Löfven svéd miniszterelnök szerint ráadásul a járvány végére több ezer halott is lehet az országban.