A brit kormány betilthatja a szabadtéri testedzést

koronavírus, London, Nagy-Britannia, Egyesült Királyság
LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 13: People wear medical masks as a precaution against coronavirus in central London, United Kingdom on March 13, 2020. There have been 596 confirmed cases across the country, but health officials have said they believe the actual number of people infected could be between 5,000 and 10,000. Ilyas Tayfun Salci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A brit egészségügyi miniszter szerint a kormány megtilthatja a szabadtéri testedzés minden formáját, ha a lakosság nem tartja magát az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó előírásokhoz.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában a kormány rendelete alapján a legszükségesebb esetekben lehet csak kimenni az utcára. Ezek közé tartozik a bevásárlás és a gyógyszerek beszerzése, illetve az, ha valakinek orvosi ellátásra van szüksége.

Engedélyezett napi egy szabadtéri testmozgás is, séta, kocogás vagy biciklizés formájában.

A gyülekezéseket a kormány megtiltotta, közterületen nem tartózkodhat együtt kettőnél több olyan ember, aki nem egy háztartásban él.

A hatósági beszámolók szerint azonban a kellemes hétvégi tavaszi időben sok helyen - elsősorban a parkokban és a dél-angliai tengerparton - ezrek gyűltek össze, és nem egy esetben a rendőrségnek kellett közbelépnie a tömeg feloszlatására.

A dél-londoni Lambeth kerület tanácsa vasárnap bezárta a városrész legnagyobb közparkját, a Brockwell Parkot, ahol előző nap a hatóságok becslése szerint háromezren napoztak és sétáltak, gyakran nagyobb csoportokban.

Nagy-Britanniában a kormány rendelete alapján a legszükségesebb esetekben lehet csak kimenni az utcára. Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Matt Hancock egészségügyi miniszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy a napozás nem tartozik a testmozgás engedélyezett formái közé.

Hozzátette: tudja, hogy a lakosság nagyon nagy többsége tartja magát az előírásokhoz, de

"egészen hihetetlen", hogy egy csekély számú kisebbség veszélyezteti mindenki jogosultságait.

Hancock - aki maga is átesett az új koronavírus okozta Covid-19 betegségen - kijelentette:

ha az emberek nem akarják a szabadtéri testmozgás minden formájának megtiltását, akkor tartaniuk kell magukat az előírásokhoz.

Neil Ferguson, a neves londoni Imperial College egyetem járványtan-professzora - akinek vírusterjedési modellszámításait a brit kormány alapvető fontosságú tudományos forrásként használja a Covid-19 járvány elleni stratégia kidolgozásához - a vasárnapi BBC-műsorban elmondta:

már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.

Kijelentette: várakozása szerint a következő egy hétben e lassulás már markánsabban érzékelhető lesz, az új nagy-britanniai fertőzések száma hét-tíz napon belül tetőzhet.

Védőmaszkos utasok utaznak a londoni metrón. Forrás: AFP/Tolga Akmen

Ferguson professzor szerint most az a kritikus fontosságú tényező, hogy utána milyen gyorsan indul lefelé az új esetek számát jelző görbe.

Hozzátette: a modellszámítások azt mutatják, hogy a jelenlegi hatósági intézkedések mellett hétezer és valamivel több mint 20 ezer között lesz a Covid-19 járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.
Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója minapi sajtóértekezletén kijelentette:

ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerülne 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

A legutóbbi adatok szerint eddig 4313-an haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta járványban.