Tovább nőtt a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

2020.04.05. 10:44

A nyugat-balkáni országokban folyamatosan nő az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, a szakemberek a következő két-három hétre további növekedést jósolnak, de ha az emberek betartják az elővigyázatossági intézkedéseket, megelőzhető lesz a kórházak túlterheltsége.

Bosznia-Hercegovinában vasárnapra 574-ről 624-re nőtt a fertőzöttek száma. Szombaton a SARS-CoV-2 vírusfertőzésbe belehalt a Vöröskereszt helyi főtitkára. Az ország főként szerbek lakta részében, a boszniai Szerb Köztársaságban tábori kórházat alakítanak ki a fertőzöttek számára. Az első ilyen 500 beteg befogadására lesz alkalmas.

Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Koszovóban is újabb fertőzötteket regisztráltak. Egy nap alatt 135-ről 140-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A betegségnek a kis nyugat-balkáni államban egy halottja van, és 23-an már felgyógyultak.
Szerbiában szombat 13 óra óta hétfő reggel 5 óráig teljes kijárási tilalom van. Az igazolt fertőzöttek száma 1624, és 44-en haltak bele a koronavírusba.

Montenegróban vasárnapra 174-ről 203-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Gazdasági elemzők az ingatlanárak csökkenésére számítanak a következő időszakban, de azt is előrevetítették, hogy az árak csökkenése ellenére feltételezhetően nem lesz túl nagy a kereslet a következő 2-3 hónapban.

A szombati 430-ról vasárnapra 483-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma Észak-Macedóniában, 17-en belehaltak a fertőzés okozta betegségbe, 20-an pedig meggyógyultak. Venko Filipcse egészségügyi miniszter szerint az országban a járvány április végén érheti el a csúcspontját, amikorra kétezerre nőhet a regisztrált fertőzöttek száma.