Csökkent a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában

2020.04.05. 18:55

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hatszázzal emelkedett ugyan az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma, de ez jelentős csökkenés az egy nappal korábbi 703-hoz képest. Egy tekintélyes londoni járványtani professzor szerint már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint szombat estig 4934-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. Ez azt jelenti, hogy a szombat este zárult 24 órában 621 beteg halt meg.

Az NHS minden nap az előző estig beérkezett halálozási adatokat ismerteti annak érdekében, hogy teljes körű és pontos adatokkal tudjon szolgálni. 

A vasárnap bejelentett 621 haláleset 82-vel kevesebb az előző 24 óra halálozási számánál. Szombaton az egészségügyi szolgálat 703 beteg haláláról számolt be; ez volt az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A londoni Greenwich Parkban ellenőrzik az embereket a rendőrök 2020. április 5-én.Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Robert Cuffe, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió statisztikai szolgálatának vezetője szerint már a szombaton ismertetett előző napi emelkedés is elmaradt az eddigi modellszámításokban valószínűsített ütemtől. E számítások ugyanis arra vallanak, hogy a halálozások száma a görbe jelenlegi szakaszában három és fél naponta megkétszereződik, ez viszont azt jelentette volna, hogy e modell alapján a péntek este zárult 24 órában 800-an haltak volna meg.

Neil Ferguson, a neves londoni Imperial College egyetem járványtan-professzora - akinek vírusterjedési modellszámításait a brit kormány alapvető fontosságú tudományos forrásként használja a Covid-19 járvány elleni stratégia kidolgozásához - a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.Kijelentette: várakozása szerint a következő egy hétben e lassulás már markánsabban érzékelhető lesz, az új nagy-britanniai fertőzések száma hét-tíz napon belül tetőzhet.

A gyepen ülő társaságot szólít fel mozgásra egy rendőr a londoni Greenwich Parkban 2020. április 5-én. A kijárási korlátozás értelmében napi egy testedzés engedélyezett, de az egyhelyben ülés, napozás a közterületeken nem.Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Ferguson professzor szerint most az a kritikus fontosságú tényező, hogy utána milyen gyorsan indul lefelé az új esetek számát jelző görbe.
Hozzátette: a modellszámítások azt mutatják, hogy a jelenlegi hatósági intézkedések mellett hétezer és valamivel több mint 20 ezer között lesz a Covid-19 járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója minapi sajtóértekezletén kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján vasárnapig az előző napi 41 903-ról 47 806-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

Nagy-Britanniában vasárnapig több mint 195 ezer szűrést végeztek; ez 12 ezerrel magasabb szám az egy nappal korábbinál.

A brit kormány a napi szűrések számát április végéig százezerre akarja emelni.