Kijevben az élelmiszerboltokban is mérnek testhőmérsékletet

2020.04.05. 11:34

Az ukrán fővárosban, más városokhoz hasonlóan, tovább szigorítanak a korlátozásokon, egyebek mellett mostantól már az élelmiszerboltokban is fognak testhőmérsékletet mérni - közölte a városvezetés sajtószolgálata.

Hétfőtől a Kijevbe beutazó autósoknak is kötelezően megmérik a testhőmérsékletét a bevezető utakon felállított ellenőrző pontoknál. Ezen felül az élelmiszerboltokban is lesz mostantól gyanú esetén testhőmérséklet-mérés. Azokat, akiken felső légúti megbetegedés tüneteit észlelik és hőemelkedésük van, eltávolítják a létesítményből és egészségügyi intézménybe küldik. Kijev vezetése figyelmeztette a fővárosban lakókat továbbá arra, hogy a kormány rendelete alapján minden nyilvános létesítményben és a közterületeken hétfőtől kötelező lesz az arcmaszk viselete, vagyis az utcára, de még a lakóházak udvarára sem szabad mostantól maszk nélkül kilépni.
A TSZN hírtelevízió arról számol be, hogy már a hétvégén a rendőrség a levegőből kvadrodrónokról hangos bemondón, előre felvett hangfelvételen figyelmeztette a főváros sokak által látogatott Dnyeper-parti pihenőhelyein, a parkokban és szabadtéri sportlétesítményekben tartózkodókat a korlátozások betartására.Ukrajnában vasárnapra egy nap alatt négy új esettel, 32-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 156-tal 1251-re. A betegségből eddig 25-en gyógyultak fel az országban. 

Hétfőtől a Kijevbe beutazó autósoknak is kötelezően megmérik a testhőmérsékletét.Forrás: MTI/Nemes János

Továbbra is Kijevben van a legtöbb regisztrált fertőzött, az egészségügyi minisztérium adatai alapján 225 fő, illetve a délnyugat-ukrajnai Csernyihiv megyében (220 fő). Kijevben eddig hárman haltak bele a betegségbe, Csernyihiv megyében öten, a legtöbb halálos áldozat viszont Kijev megyében van (6 fő).
Vitalij Ljasko egészségügyi miniszter-helyettes, országos tisztifőorvos vasárnapi online sajtótájékoztatóján közölte, hogy jelenleg Ukrajnában 624 koronavírusos beteget ápolnak kórházban - köztük 30 gyermeket -, és 18-an vannak lélegeztetőgépen. Szavai szerint szombaton 55 embert szállítottak kórházba, egyikük állapota sem súlyos.A külügyminisztérium adatai alapján külföldön eddig öt ukrán halt bele a betegségbe, és jelenleg 166 fertőzöttet gyógykezelnek, java részüket Olaszországban.
Volodimir Zelenszkij elnök a kiemelt tárcák vezetőivel folytatott szombati egyeztetésén kijelentette, hogy Ukrajnában nem lesz élelmiszerhiány, és egyelőre nincs szükség további exportkorlátozásokra.