Tömegközlekedéssel utazott a koronavírusos francia pazarláselleni államtitkár

2020.04.05. 18:19

Rengeteg a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma Franciaországban, a koronavírusból éppen hogy kigyógyult államtitkár asszony, a Macron-párti (En Marche) Brune Poirson azonban a kijárási tilalom ellenére TGV-vel ment magánjellegű útra a hétvégén, holott még fertőzhet – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a Les Valeurs Actuelles és a Le Figaro cikkeire hivatkozva.

Franciaország a világon a negyedik ország a koronavírus halálos áldozatainak számát tekintve, mivel a legfrissebb adatok szerint 7 560-ra emelkedett a halálesetek száma, ebből 2 028 fő idősek otthonában halt meg.

Az egyik idős áldozat hozzátartozói feljelentést tettek ismeretlen személy ellen mások életének veszélyeztetése miatt - közölte a Le Figaro.

Az idős asszony unokája azt állítja, hogy egy nap alatt hét idős személy halt meg az intézményben, köztük a nagymamája is, akiről pár nappal ezelőtt még azt a hírt kapták, hogy jól van, ezután semmilyen információt nem kaptak, csak a nagymama halálhírét közölték velük.

A fokozott járványügyi helyzet és a szigorúbb kijárási tilalom ellenére Martin Hirsch, a 39 párizsi közkórház vezérigazgatója egy Twitter-bejegyzésben azt sérelmezte, hogy továbbra is túl sokan sétálgatnak a francia főváros utcáin, mit sem törődve a veszéllyel.

Persze hogyan lenne elvárható a lakosságtól a kijárási tilalom betartása, amikor még a politikusok sem veszik azt komolyan?

Míg Christophe Castaner (En Marche) belügyminiszter a kijárási tilalom betartásáról és az ellenőrzések szigorításáról beszél, addig párttársa,Brune Poirson környezetvédelmi - és legújabb pazarláselleni - államtitkár  magáncélú utazást tett pénteken Avignonba TGV-vel.Macron egyébként harcos környezetvédő államtitkára volt a francia kormány második tagja, akinél koronavírus-fertőzést állapítottak meg. (Az első a kultuszminiszter volt.) Március 14-én ő maga jelentette be, hogy fertőzött.

Rendkívüli felelőtlenség a részéről a tömegközlekedés használata, ugyanis kínai kutatók nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogy a koronavírus fertőzésből gyógyult betegek szervezetében átlagosan még 8 napig jelen lehet a vírus, így az államtitkár is - elvben - fertőző lehet még. Az eset, melyről először a Les Valeurs Actuelles számolt be, nagy felháborodást váltott ki.