Közel ezer új fertőzött egy nap alatt Oroszországban

2020.04.06. 11:06

Oroszországban 954-gyel nőtt egy nap alatt, és elérte a 6243-at a koronavírus-fertőzöttek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A halottak száma az elmúlt egy nap alatt hárommal nőtt, így már összesen 47, a meggyógyult pácienseké pedig összesen 406 a hétfői adatok szerint. A fővárosban 4484, Moszkva megyében 82, Szentpéterváron pedig 35 fertőzött embert ápolnak. A fertőzést a 85 orosz régióból 80-ban észlelték.

Rendőrök járőröznek az üres Vörös térenForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Három szibériai régióban, Irkutszk, Tomszk és Krasznojarszk megyében elrendelték a Moszkvából és Szentpétervárról érkezett utasok kéthetes otthoni karanténját. Moszkvában eddig több mint 160, Szentpéterváron pedig több mint 200 esetben vettek fel jegyzőkönyvet a házi karanténra kötelezett - fertőzött vagy külföldről hazatért - személyek szabálysértéséről.

Több régió lezárta a határait

Megengedhetetlennek nevezte a régiók adminisztratív határainak lezárását Mihail Misusztyin kormányfő, és figyelmeztette a helyi vezetőket, hogy ne tévesszék össze a szövetségi jogköröket a regionálisakkal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egyetértett a miniszterelnökkel, rámutatva, hogy az eltúlzott helyi intézkedések veszélyt jelentettek az áruszállítás számára.

Mind a kormányfő, mind a szóvivő tartózkodott attól, hogy konkrét régiókat nevezzen meg.

Elsőként Csecsenföld jelentette be, hogy vasárnaptól lezárja közigazgatási határait, majd mások mellett Cseljabinszk megye, Udmurtföld és Szevasztopol jelentette be vagy helyezte kilátásba a más régiókból érkező járművek és utasok forgalmának korlátozását.

Korlátozzák az egészségügyi eszközök kereskedelmét

A miniszterelnök szerint az érintett területek vezetői "meghallották" a szövetségi kormányt. Misusztyin ugyancsak megengedhetetlennek nevezte az online kereskedelem és a kézbesítők munkájának helyi akadályozását a kijárási korlátozások közepette.

Bejelentette, hogy még a nap folyamán újra fognak indulni a külföldön rekedt orosz állampolgárokat hazaszállító charterjáratok. A különgépek forgalmát Moszkva szombatra virradóra egészségügyi megfontolásokból függesztette fel.

Az orosz kormány hétfőn rendeletben korlátozta a szűrő és orvosi maszkok, az egészségügyi kesztyűk és a nem szőtt anyagból készült, eldobható orvosi ruhák kis- és nagykereskedelmét.

Felkészültek az új realitásra

A Vlagyimir megyei Generium cég hétfőn közölte, hogy az orosz fogyasztóvédelmi felügyelettől (Roszpotrebnadzor) alkalmazási engedélyt kapott koronavírus-gyorstesztje, amely 40 perc alatt 94 százalékos pontossággal állapítja meg a fertőzöttséget.

Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette, hogy az orosz gazdaság lassan és szakaszosan fog helyreállni. Meglátása szerint ennek sebessége nagyban függ a most elfogadott belső intézkedésektől és a külső konjunktúrától is.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint Oroszország felkészült az új realitásra" amelynek kezeléséhez a márciusi adatok szerint 551,2 milliárd dollárnyi deviza- és aranytartaléka van.