Meghosszabbítják a rendkívüli állapotot Romániában

2020.04.06. 14:34

Egy hónappal meghosszabítják a rendkívüli állapotot Romániában. Az országban második napja csökken az új fertőzések száma, de az elnök szerint nem érkezett el a lazítás ideje, további erőfeszítések kellennek, hogy elkerüljék a nyugat-európai országok forgatókönyvét.

Klaus Iohannis román államfő hétfőn bejelentette, hogy Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot. Az elnök azt követően tette a bejelentést, hogy Ludovic Orban miniszterelnökkel és a járvány leküzdésében kulcsfontosságú tárcák vezetőivel tanácskozott.

Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Hozzátette, hogy ennek ellenére nem érkezett el a lazítás ideje, és további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az ország elkerülje a nyugat-európai országok forgatókönyvét.

Eezen a héten megszövegezik, és a jövő héten kihirdeti azt az elnöki rendeletet, mely további egy hónappal meghosszabbítja a március 16-án harminc napra bevezetett rendkívüli állapotot.

Kevesebb az új eset

A stratégiai kommunikációs törzs által hétfőn kora délután közzétett napi összesítés szerint az országban második napja csökken az új koronavírusos fertőzések száma. Hétfőre csupán 193-mal nőtt az újonnan jegyzett fertőzések száma, mely immár 4057-re emelkedett.

Az egynapi esetszám jelentős visszaesést jelent az elmúlt három napban jegyzett új esetekhez képest, azonban az is megállapítható, hogy míg múlt pénteken 3174 elvégzett teszt eredményeképpen diagnosztizálták 445 személynél a fertőzést, szombaton pedig 4435 teszt mutatott ki 430 új fertőzést, vasárnap csak 2531 teszt jelezte a 251, hétfőn pedig 2364 teszt a 193 új megbetegedést.

Bukarest utcáin fertőtlenítenek védőruhás városi alkalmazottakForrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Egyre több a súlyos beteg

A múlt hét második feléhez képest csökkenő tendenciát mutat az elhalálozások statisztikája is. Míg pénteken 22, szombaton 25, vasárnap hét, hétfőn kilenc beteg halt bele az új koronavírus-fertőzésbe.

A halottak száma ezzel 157-re emelkedett. A járvány kezdete óta 406 személyt nyilvánítottak gyógyultnak.

Az utóbbi napokban azonban jelentősen nőtt a súlyos megbetegedések száma. Míg egy héttel ezelőtt 33 koronavírusos beteget kezeltek a kórházak intenzív osztályain, az elmúlt három napban számuk 36-tal, 22-vel, illetve 38-cal nőtt, és jelenleg 179-re ugrott.

A statisztika szerint az elmúlt 24 órában csaknem nyolcezerrel emelkedett az intézményes karanténba helyezettek száma, mely immár megközelíti a 24 ezret, és 2300-zal csökkent a lakhelyi elkülönítésben levők száma, mely így is 106 ezer fölötti.

A stratégiai kommunikációs törzs arról is beszámolt, hogy Nyugat-Európa országaiban 627 román állampolgárt vettek nyilvántartásba koronavírus-fertőzöttként, közülük 29-en belehaltak a kórba.

Négy megyében kötelező a maszk viselése

Romániában a járvány kezdete óta 315 esetben indult bűnvádi eljárás a járványellenes intézkedések meghiúsítása miatt, és csupán az elmúlt 24 órában közel 9500 személyt bírságoltak meg a kijárási korlátozások megszegése okán. Az elmúlt napon kirótt bírságok összege meghaladja a 21,73 millió lejt (1,62 milliárd forint).

Négy romániai megyében a megyei önkormányzat kötelezővé tette a közterületeken a maszk viselését. Amint az erdélyi Máramaros, valamint a moldvai Iasi, Vaslui és Galac megyékben a helyi hatóságok közölték: akinek nem sikerül orvosi maszkot beszereznie, az kendőt, sálat is használhat a légutak eltakarására.

A maszkok viselését Raed Arafat belügyi államtitkár is szorgalmazta. Szerinte a célnak megfelelnek a házi készítésű szövetmaszkok is, melyeket azonban minden használat után mosni és vasalni kell.