Több mint 140-en betegedtek meg Ukrajnában, köztük egy kórházigazgató is

koronavírus ukrajna
Védőmaszkban sétáltatja a kutyáját egy nő Kijevben 2020. április 6-án. Ukrajnában életbe léptek azok az új korlátozó intézkedések, amelyeket a kormány a múlt héten rendelt el. A szigorítások értelmében egyebek mellett tilos arcmaszk és személyes iratok nélkül nyilvános helyen, illetve közterületen tartózkodni.
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt 143 új esetet regisztráltak Ukrajnában, így már 1462-re nőtt a betegek száma - olvasható a Kárpátinfó.neten, ahol arról is beszámoltak, hogy az Ilosvai Járási Kórház vezetőjének is pozítiv lett a koronavírus-tesztje.  A legtöbb COVID-19 fertőzött  továbbra is a Csernyivci és Ternopil megyében van.
Vágólapra másolva!

Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint kedd reggel 9 óráig 143 új esetet regisztráltak,

így az országban összesen már 1462-en fertőződtek meg.

Védőmaszkban sétáltatja a kutyáját egy nő Kijevben 2020. április 6-án Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Hétfő óta 7-tel nőtt az áldozatok száma, azaz a regisztrált betegek közül eddig 45-en haltak meg, 28-an pedig meggyógyultak.

A minisztériumi közleményben ugyanakkor megjegyezik, hogy a Krími Autonóm Köztársaság, Donyeck, Luhanszk megyék és Szevasztopol városának ideiglenesen elfoglalt területeiről nem állnak rendelkezésre adatok.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos keddi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt napban újabb 9 gyermeknél és 32 egészségügyi dolgozónál is igazolták a koronavírus-fertőzöttséget. A 143 újonnan regisztrált fertőzött közül 35 szorul kórházi ápolásra. Köztük két gyermek, és egy egészségügyi dolgozó.

7-en vannak lélegeztetőgépen, az ő állapotuk válságos.

Ljasko a hét új halálos áldozatról csak annyit árult el, hogy 42 és 70 év közöttiek. Megjegyezte, hogy az egyik kijevi kórházban történt még egy haláleset, amely nem került be az elmúlt nap statisztikájába.

- tette hozzá a miniszter-helyettes, aki további részleteket nem árult el. Ukrajnában egyébként hétfőn életbe léptek azok az új korlátozó intézkedések, amelyeket a kormány a múlt héten rendelt el.

A szigorítások értelmében egyebek mellett tilos arcmaszk, és személyes iratok nélkül nyilvános helyen, illetve közterületen tartózkodni.

Moszkvából érkező ukrán utasok érkeznek egy kijevi vasútállomásra 2020. március 29-én. Az ukrán kormány döntése értelmében, a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállította a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárta határait saját állampolgárai előtt is. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az ukrán határőrszolgálat keddi jelentése szerint az elmúlt napban 6400 ukrán tért haza külföldről,

közülük több mint 3300-an gyalog érkeztek a határátkelőhöz, és az ukrán hatóságok szállították át őket buszokkal az ukrán oldalra.

Eközben viszont több mint 4500-an léptek ki az országból, köztük mintegy 2000 külföldi.

- jegyezte meg a határőrség szóvivője.

Közben már hétfőn, azaz rögtön a rendelet hatályba lépése napján elkezdték Ukrajnában a rendőrök bírságolni azokat, akik arcmaszk nélkül jelentek meg közterületeken - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a rendőrség honlapján közzétett információkra hivatkozva. A közölt adatok szerint a rendőrség hétfőn összesen 192 jegyzőkönyvet vett fel karanténszabályok megsértése címén. Ezek közül a legtöbbet Dnyipropetrovszk, Lviv és Odessza megyékben, valamint a fővárosban Kijevben, többségében parkok és közterek tiltott látogatása, valamint az önelszigetelésre vonatkozó szabályok megsértése miatt. A hatóságok közölték, hogy előbb szóban felvilágosítják az embereket arról, hogy szabálysértés követnek el, és ha ennek nincs hatása, utána szabnak ki bírságot.

Ukrajnában a karanténkorlátozások megsértéséért 17 ezer és 34 ezer hrivnya (211 ezertől 422 ezer forintig) között szabható ki bírság.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek az ukrán képviselők a kijevi parlament rendkívüli ülésén Kijevben 2020. március 30-án. Forrás: MTI/AP/-

A tájékoztatás szerint hétfőn mintegy 22 ezer rendőr és nemzeti gárdista teljesített szolgálatot, közülük 7 ezer közvetlenül a parkok, közterek, és más, sokak által látogatott pihenőhelyek környékén járőrözött.

Egy kárpátaljai orvosigazgatót is megfertőzött a koronavírus

Szerhij Karaszlaj, az Ilosvai Járási Kórház vezetője a megbetegedését maga erősítette meg a Mukachevo.net hírportálnak, ahol azt írják, hogy

az egészségügyi intézet 45 éves vezetőjének hétfőn lett pozitív a koronavírus-tesztje, és az állapota normális.

Jelenleg az orvos otthoni házi karanténban van. Közölték azt is, hogy az Ilosvai Járási Kórház valamennyi egészségügyi dolgozóját tesztelik, akik személyes kapcsolatban voltak a főorvossal, a klinika személyzeténél pedig gyorsteszteket végeznek.

A Mukachevo.net saját forrásai szerint

a fertőzött főorvos annak az idős nőnek a fia, aki április 6-án halt meg koronavírusban.