743-an haltak meg koronavírusban egy nap alatt Spanyolországban

2020.04.07. 12:18

Öt nap után kedden megint nőtt a napi halálozási szám Spanyolországban. Az országban már több mint 13 ezer halottja van a koronavírus-járványnak.

743 ember halt meg a koronavírus okozta betegségben az elmúlt 24 órában Spanyolországban, így az elmúlt napok csökkenése után nőtt az országban a napi halálozási szám - írja a Reuters a spanyol egészségügyi minisztérium alapján.

A halálos áldozatok száma így már elérte a 13 798-at az országban.

Már több mint 13 ezer halálos áldozata van a járványnak SpanyolországbanForrás: AFP/Oscar Del Pozo

A madridi autonóm közösségben van a legtöbb fertőzött

Az elmúlt 24 órában 5478 pozitív tesztet jelentettek, a hétfői 4273 és a vasárnapi 6023 után. Eddig 140 510 fertőzöttet szűrtek ki az országban az első, január 31-én azonosított eset óta.

Ez elmúlt 24 órában koronavírus-fertőzés miatt 3431 új pácienst kezeltek az egészségügyi intézményekben, hétfőn 918-an, vasárnap 1132-en szorultak ellátásra, míg összesen 63 093-an.

Súlyos állapotuk miatt 138-an kerültek intenzív osztályra egy nap alatt, ez a növekedés hétfőn 70, vasárnap 328 volt. Intenzív terápiában a koronavírus okozta megbetegedés miatt már 7069-en részesültek. A fertőzésből eddig összesen 43208-an gyógyultak fel.

A madridi autonóm közösségben, ahol a legtöbb azonosított eset van, 1746-tal lett több fertőzött egy nap alatt, számuk összesen 40 469. A vírus következtében 5371-en haltak meg, és 18 410 ember felépült a fertőzésből.

Az Ibériai-félszigeten található spanyol tartományok közül a legkevesebb regisztrált fertőzés a dél-nyugati Murciában van, ahol 1283 koronavírusos esetről, 78 halálos áldozatról és 193 meggyógyult páciensről tudni.

A helyi jelentések csúszása miatt nőhetett meg a napi esetszám

María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa madridi online sajtótájékoztatóján elmondta: több napnyi sorozatos csökkenés után mind a fertőzöttek mind a halálos áldozatok számában emelkedés mutatkozott kedden, ez azonban szerinte a hétvégi esetek helyi jelentésének csúszásával magyarázható.

Védőmaszkban sétál egy nő Madrid üres utcáinForrás: AFP/Gabriel Bouys

A szakember szerint a tendencia nem változott és a járvány terjedése továbbra is lassul, de meg kell várni, hogy mit mutatnak a hét többi napjának adatai.

Várhatóan meghosszabbítják a szükségállapotot

A hatóságok tájékoztatása szerint az elmúlt egy nap során 125 embert vettek őrizetbe és 11 800 feljelentést tettek azokkal szemben, akik megszegték az országban elrendelt szükségállapothoz kapcsolódó korlátozásokat.

Példaként említették, hogy volt, aki lakhelyétől kilométerekre autózott el, hogy kenyeret vásároljon, voltak, aki rokonokat látogattak, és akadt, aki háromnegyed órát sétáltatta a kutyáját a tengerparton.

A rendőrség hangsúlyozta: az elmúlt napokban növekedett az szabályszegők száma, és mivel szerdától kezdetét veszi a húsvéti szünet megerősítik az ellenőrzéseket.

A spanyol kormány keddi ülésén fogadja el a három hete tartó, az oktatási intézmények bezárásával és lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot április 25-ig tartó meghosszabbításáról szóló javaslatát. A parlamenti várhatóan jóváhagyja az előterjesztést.