Az amerikai haderő afrikai parancsnokságának (AFRICOM) légicsapása során életét vesztette az al-Shabaab terrorszervezet egyik vezetője Szomália déli részén.

Az AFRICOM keddi közleménye szerint Yusuf Jiis - akit Washingtonban az al-Shabaab egyik alapítójának tartottak - és három társa csütörtökön vesztette életét az ország déli részén lévő Bay régióban.

A járvány ellenére sem hagynak fel a hadműveletekkel

Az AFRICOM részéről Stephen Townsend tábornok azt mondta, az új típusú koronavírus-járvány fenyegetése ellenére sem hagynak fel a hadműveletekkel, mert az al-Kaida és az Iszlám Állam vezetői már korábban bejelentették, hogy a járvány okozta felfordulást a saját hasznukra fordítanák.

Egy másik közleményben az AFRICOM bejelentette azt is, hogy egy szombati légicsapásban a dél-szomáliai Jilib mellett öt terroristával végeztek, egyúttal visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint az akció során civilek is meghaltak.

A parancsnokságot nem először éri vád, hogy katonai akcióik civil áldozatokkal járnak. Az AFRICOM a múlt héten bejelentette, hogy nemsokára megjelenő negyedéves jelentésében cáfolni fogják e vádakat.

Rendszeresen támadnak civil célpontokat is

 Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit Szomáliából, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és

radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be a kelet-afrikai országban.

az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő szomáliai al-Shabaab milíciaForrás: YouTube

A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte.