Csehországban lassult a fertőzések számának növekedése

2020.04.07. 10:35

Hétfőn újabb 235 koronavírusos fertőzést mutattak ki Csehországban, ezzel az összes fertőzött száma 4822-re emelkedett - olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján kedden reggel közzétett statisztikából.

Ez a növekmény azonban alacsonyabb, mint a múlt heti napi növekedési átlag, amely 253 volt - állapította meg a tárca. A legmagasabb növekedést - 332-t - pénteken, a legalacsonyabbat - 115-öt - pedig vasárnap mutatták ki.

Utcai művészek előadása a csaknem néptelen prágai Károly hídon 2020. április 2-án.Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A koronavírussal összefüggő betegségekben eddig 80-an haltak meg, míg a kigyógyultak száma 127-re emelkedett. A halálesetek száma hétfőn nyolccal, a gyógyultaké pedig 31-gyel emelkedett.

Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma kedden reggel már meghaladta a 91 ezret. Az utóbbi időben a napi tesztek száma 5-6 ezerre emelkedett.

Az egészségügyi tárca hétfőn a szükségállapot teljes tartamára meghosszabbította az üzletek bezárását elrendelő márciusi döntését.

A harmincnapos szükségállapot április 11-én jár le, meghosszabbításáról kedden tárgyal a cseh képviselőház. A kormány a múlt héten a szükségállapot harmincnapos meghosszabbítását kérte a testülettől, de az ellenzéki pártok azt csak április végéig akarják meghosszabbítani. Ugyanakkor követelik, hogy a kormány részletesen indokolja meg a szükségállapot bevezetését.

A képviselőházi frakciók kedd reggeli nyilatkozatai alapján éles politikai vita és kompromisszumos megoldás várható.