Boris Johnson brit miniszterelnök nem szorul mesterséges lélegeztetésre

2020.04.07. 11:08

A brit kormány egyik magas rangú tagja szerint az új koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályon kezelt Boris Johnson miniszterelnök továbbra sem szorul lélegeztetésre, és nincs hír olyan diagnózisról, amely szerint Johnsonnak tüdőgyulladása lenne.

Boris Johnsont vasárnap este vitték be a londoni St. Thomas kórházba, miután megfertőződött koronavírussal, és az ebből következő betegségének egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak.

Boris JohnsonForrás: MTI/EPA/Will Oliver

A Downing Street hétfőn késő este jelentette be, hogy Johnsont átvitték a kórház intenzív osztályára, mivel állapota romlott. Erről az Origo is beszámolt

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője az intenzív kezelésről szóló hétfői bejelentésében hangsúlyozta, hogy Johnson nem szorul lélegeztetésre, csak abból az elővigyázatossági meggondolásból vitték át az intenzív osztályra, hogy ha mégis lélegeztetőgépre lenne szüksége, az a közelében legyen.

Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a BBC közszolgálati rádió keddi hírműsorában elmondta, hogy Johnson oxigént kapott, de továbbra sincs szüksége lélegeztetésre.

Hozzátette: Johnson elsősorban azért van a kórház intenzív osztályán, hogy megkaphasson bármilyen egyéb kezelést, amelyet az orvosi stáb szükségesnek tart.

Arra a kérdésre, hogy Boris Johnsonnak tüdőgyulladása van-e, a kabinetirodát vezető miniszter azt mondta, hogy nincs tudomása ilyen diagnózisról, majd hozzáfűzte: ha a kormányfő állapotában bármiféle változás történik, a Downing Street tudatni fogja.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője kedd délutáni tájékoztatóján hivatalosan is megerősítette, hogy Johnsonnál nem diagnosztizáltak tüdőgyulladást.

Az illetékes közölte: a kormányfő - jóllehet rutineljárásként oxigént kap - továbbra sem szorul mechanikus lélegeztetésre, és önálló légzéséhez más, nem invazív jellegű segítségre sincs szüksége.

A miniszterelnök állapota stabil, Boris Johnson jó hangulatban van és kényelmesen töltötte az éjszakát - mondta a Downing Street szóvivője.

Hangsúlyozta, hogy II. Erzsébet királynő folyamatos tájékoztatást kap a miniszterelnök állapotáról. A kormányfő szokásos heti audienciája az uralkodónál ezen a héten elmarad - mondta Johnson szóvivője.
A miniszterelnöki feladatok ellátását Johnson felkérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a kormányfő gyógykezelésének idejére.

Dominic Raab brit külügyminiszter a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből távozik egy tanácskozás végeztével, 2020. április 7-én.Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

A jelenlegi brit kormányban nincs miniszterelnök-helyettesi tisztség, de Dominic Raab az "első miniszter" - First Secretary of State - címet is viseli.

Ez azt jelenti, hogy rangban az összes többi kabinettag felett áll, és így gyakorlatilag Boris Johnson után a brit kormány második legmagasabb rangú tagja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK