Spanyolországban lassulni látszik a vírus terjedése

2020.04.08. 12:56

A napi halálozási szám Spanyolországban ismét növekedet miután az elmúlt 24 órában 757 halottat regisztráltak. A kiszűrt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma is nőtt 6180-nal. Ugyanakkkor a napi növekedés lassulni látszik - állítja a spanyol egészségügyi minisztérium. Az újkoronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma 14 555-re emelkedett szerdán. Viszont a napi növekedés csak 5,5 százalékos, az előző napi 7,7 százalékkal szemben - írj a Reuters

 A SARS-CoV-2 vírus jelenlétét összesen 146 690 embernél mutatták ki a tesztek, amióta az első esetet regisztrálták január 31-én. A napi új azonosított fertőzöttek száma kedden 5478, hétfőn 4237 volt.

A vírus okozta Covid-19 megbetegedés eddig 14 555 emberéletet követelt. Kedden 752-en, hétfőn 637-en haltak meg.

Tovább emelkedett a gyógyultak száma, szerdán 4813-mal, kedden 2771-gyel, hétfőn 2357-tel. A fertőzésből összesen 48 021 embert épült fel.

A madridi Kongresszusi Központban felállított ideiglenes kórház.Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

"Az adatok igazolják a (járvány)görbe stabilizálódását és ellaposodását.

Elértük az első célt, a tetőzést, és a lassulás fázisában vagyunk

- mondta a spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságában zajló rendszeres heti meghallgatásán szerdán, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére.

Salvador Illa kifejtette, hogy keddről szerdára 4 százalékkal növekedett az új fertőzések aránya, a múlt heti átlag 7 százalék volt. A halottak esetében az elmúlt napi arány 5 százalék, a múlt heti átlag 9 százalék.

Mint mondta, a következő cél, hogy a gyógyultak száma naponta meghaladja az új fertőzöttekét.

82 tonna orvosi felszerelést szállító repülőgépet rakodnak ki a madridi-Barajas Adolfo Suarez repülőtérenForrás: AFP/Handout

A tárcavezető beszámolója szerint a központi beszerzésekből eddig 38 millió szájmaszkot, 23 millió gumikesztyűt, 287 ezer köpenyt, 163 ezer védőszemüveget osztottak szét a tartományok között az egészségügyi és szociális intézmények számára.

Spanyolországban a jövő héten tudományos felmérés kezdődik a lakosság általános fertőzöttségének felmérésére a III. Károly Egészségügyi Intézet és a spanyol statisztikai hivatal együttműködésével, amelynek keretében országosan 62 400 embert tesztelnek koronavírusra.

A kutatást az indokolja, hogy a hazai és nemzetközi járványügyi szakemberek szerint a tünetmentes fertőzöttek száma jócskán meghaladhatja azokét, aki panaszaik miatt orvoshoz fordulnak, és így kiszűrik őket.

A koronavírusban meghalt áldozatok száma 752-vel nőtt egy nap alatt SpanyolországbanForrás: AFP/Oscar Del Pozo

A spanyol igazságügyi minisztérium elkezdte begyűjteni az anyakönyvi hivatalokból a március közepe óta meghaltak adatait, valamint a kiadott temetkezési engedélyeket, hogy ellenőrizze a halálozási adatokat, miután több ellenzéki párt is azt állította, hogy a statisztikákban nem a valós számok szerepelnek.

A spanyol parlament csütörtökön szavazást tart, és várhatóan elfogadja a március 15-e óta fennálló szükségállapot meghosszabbítását április 25-ig, amivel fenntartja az oktatási intézmények bezárását és a lakhelyelhagyási korlátozásokat is.