Magyarázkodik és letagadja korábbi nyilatkozatait az EU egészségügyi biztosa

Vágólapra másolva!
Végre életjelet adott magáról Stella Kyriakides asszony, az Európai Bizottság egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős ciprusi biztosa. A Euronewsnak adott interjújában kijelentette, hogy már január elején intézkedtek a koronavírus megjelenése miatt, ugyanakkor az nem derül ki, hogy konkrétan milyen intézkedésekre gondol. Ez némileg ellent mond korábbi nyilatkozatainak. Kyriakides január legvégén még arról beszélt, hogy Kína megfékezte a koronavírus terjedését, így Európában nincs szükség intézkedésekre... Egy hónap múlva azt mondta, hogy nincs szükség utazási korlátok bevezetésére... Az EU teljes felkészületlenségét a váratlan helyzettel magyarázza, ami szintén ellentmond korábbi nyilatkozatainak. A biztos a felelősség vállalása helyett még mindig értelmetlen magyarázkodásba bocsátkozik, és saját tehetetlenségét másokra próbálja hárítani.
Vágólapra másolva!

Kedd este videointerjút készített a Euronews Global Conversation című műsorának a vezetője Stella Kyriakidesszel, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős ciprusi biztosával.

Az EU-s egészségügyi biztost számtalan alkalommal kritizálták azért, mert képtelen volt időben reagálni a koronavírus okozta járványra.

Stella Kyriakides Forrás: MTI/AP/FRANCISCO SECO

Azzal kapcsolatosan, miért nem látta előre, hogy mivel fog járni a világjárvány európai szakasza, a következőket mondta: „Tudatában voltunk, hogy a vírus elterjedt Kínában, emiatt már nagyon korán elkezdtünk készülni érkezésére. A figyelmeztető rendszert már január 9-én mozgósítottuk. Ez a rendszer az elejétől kezdve jelezte, hogy lehetséges: a vírus messzebbre fog terjedni. Szóval már az év elejétől, januártól kezdve kapcsolatban álltunk a tagállamokkal, amelyeknek információt adtunk arról, hogyan készüljenek, és arról, hogy valószínűleg ez a helyzet vár Európára is".

Kyriakides mostani nyilatkozata ellentmond a korábbi álláspontjának.

Ahogy arról az Origo beszámolt, 2020. január 24-én ugyancsak a Euronewsnak azt állította, hogy

Ekkor még egyetlen EU-s tagállamból sem jelentettek koronavírusos esetet (egészen pontosan ennek a napnak az estéjén jelentették Franciaországban az első behurcolt esetet), de már március eleje óta tudjuk, hogy a vírus január közepe óta Észak-Olaszországban és Bajorországban lappanghatott (az is döbbenetes állítás volt, hogy a kínai hatóságok megfékezték a járványt: a járvány ugyanis csak három héttel később tetőzött Kínában is).

Kyriakides éppen egy hónap múlva, február 24-én is interjút adott a Euronewsnak.

Akkor azt mondta, hogy

A WHO szerint ekkor a koronavírussal való fertőzöttek száma a Föld 30 államában 80 ezer körül volt, Olaszországban 50 ezer embert pedig előtte egy nappal vesztegzár alá helyeztek. Az Itáliai-félszigeten nagyjából 350 fertőzöttet és 10 halottat tartottak számon a vírus okozta megbetegedés következtében.

A ciprusi egészségügyi biztos első alkalommal február 26-án látogatott Rómába, ahol meglehetősen későn, a koronavírus elleni összehangolt európai fellépést sürgetett.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Európa miért nem volt felkészülve, és fontos védőfelszerelésekből miért nincs még mindig elég készlete a tagállamoknak, azt közölte a biztos asszony: „Soha korábban nem tapasztalt helyzettel állunk szemben. Felhívnám a figyelmet, hogy nem minden tagállamot érintett a válság egyszerre. Az egészségügy a tagállamok kompetenciája, így a bizottság feladata az volt, hogy tájékoztassa őket a tudományos tényekről, koordináljon, és problémákat oldjon meg".

A bizottság, és személyesen Stella Kyriakides, mivel ő felel az egészségügyi portfólióért, azonban elmulasztották időben tájékoztatni a tagállamokat,

sőt ahogy fentebb szerepel, a biztos szerint Kína megfékezte a járvány terjedését, és nincs szükség utazási korlátozások bevezetésére.

Miután a tagállamok léptek, a bizottság is reagált, sajnos azonban megkésve.

Stella Kyriakides pedig eltűnt a nyilvánosság elől, és az utóbbi hetekben nem igazán hallatott magáról, csupán Twiterren hívta fel a szolidaritás fontosságára a figyelmet, ami meglehetősen ironikusan hangzik annak tükrében, ahogy

Brüsszel cserbenhagyta a tagállamokat, különös tekintettel Olaszországra és Spanyolországra.

Az interjúban a saját szerepéről a válságkezelésben nem nagyon beszélt, inkább általánosságokról szónokolt, mint például: „Az Európai Bizottság tervét sikeresen alkalmazzák már jó ideje", videokonferencia keretén belül beszél a tagállamok egészségügyi minisztereivel, és egyéb pótcselekvésekről számol be, amik elhanyagolhatóak a válságkezelés szempontjából.

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel mit tesz az éjjel-nappal dolgozó orvosokért és ápolókért semmilyen konkrét választ nem tudott adni, helyette megint a szolidaritásról és az irányelvekről értekezett.

Egyetlen konkrét intézkedésként azt tudta felhozni, hogy „Az Európai Bizottság több mint 140 millió eurót adott a vakcinával kapcsolatos európai kutatások támogatására", persze hitel formájában.

Stella Kyriakidesnak a legújabb interjújából csak az derül ki egyértelműen, hogy

folyamatosan ellentmond saját korábbi véleményének, hárítja a felelősséget a tagállamokra, és állandóan magyarázkodik.

A ciprusi biztos felettesével, Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel ellentétben még csak önkritikát sem gyakorolt, tehát nem ismerte el nyíltan és egyértelműen, hogy neki is van felelőssége abban, hogy a helyzet idáig fajult.

Az interjúban az szóba sem került, hogy éppen aznap mondott le az Európai Kutatási Tanács (EKT) elnöke, Mauro Ferrari a posztjáról.

Mauro Ferrari Forrás: Origo

Pedig Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője is elismerte ezt. Erről itt számoltunk be.

Mauro Ferrari ezekkel a szavakkal indokolta lemondását:

Ez minden eddiginél egyértelműbb bizonyíték, hogy Brüsszel képtelen megbirkózni a koronavírus-járvánnyal és annak következményeivel.

Az EU egészségügyi hivatala egyébként közel másfél hónapon át bagatellizálta a járványt, hibás jelentéseket küldve a tagállamoknak.