Lemondott az Európai Kutatási Tanács elnöke Brüsszel tétlensége miatt

Európai Parlament
Brüsszel, 2020. március 10. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványáról rendezett vita az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2020. március 10-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
"Rendkívül csalódott vagyok a koronavírus-járványra adott európai válasz miatt. (...) Elvesztettem a hitem a rendszer iránt. Eleget láttam az Európai Unió tudományos irányításából és politikai működéséből" - ezzel indokolta Mauro Ferrari, hogy lemondott az Európai Kutatási Tanács (EKT) elnöki posztjáról kedden. Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője elismerte, hogy Ferrari benyújtotta lemondását. Itt a minden eddiginél egyértelműbb bizonyíték, hogy Brüsszel képtelen megbirkózni a koronavírus-járvánnyal és annak következményeivel. 
Vágólapra másolva!

A kutatási tanács elnöke a Financial Times című brit üzleti napilaphoz eljuttatott nyilatkozatában azt írta, "rendkívül csalódott a világjárványra adott európai válasz miatt". Szerinte a vírusfertőzés gyors leküzdésére egy tudományos program elindítását javasolta, azonban

elképzelésének megvalósításakor "intézményi és politikai akadályokba ütközött".

Szavai szerint az Európai Unió lelkes támogatójaként érkezett a kutatási tanácshoz, azonban a koronavírus okozta válság teljesen megváltoztatta véleményét.

- írta. A napilap úgy tudja, hogy a kutatási tanács vezetősége Ferrari több ötletével sem értett egyet, egyebek mellett azzal, hogy az ügynökség a járványra adható rövid távú megoldásokra összpontosítson.

Johannes Bahrke szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság a lehető leghamarabb új vezetőt nevez ki a tanács élére, ugyanis nem kerülhet veszélybe az a több mint 50 kutatási kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulhat a világjárványra adott válaszhoz.

Mauro Ferrarit tavaly májusban nevezte ki az Európai Bizottság az Európai Kutatási Tanács (EKT) elnökévé. Az EKT az az uniós szerv, amely a kutatók által javasolt tudományos felderítő kutatások finanszírozásáért felel Európában.
Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács elnöke: "Elvesztettem a hitem a rendszer iránt. Eleget láttam az Európai Unió tudományos irányításából és politikai működéséből" Forrás: Origo

A napokban ismerte el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője, hogy Brüsszel rosszul kezelte a válságot. Igen, ez az igazság: Európát eleinte részben sokkolta a láthatatlan ellenség és a példa nélküli méretű és gyorsaságú válság. A kezdeti hibákra ma is fájó visszagondolni" - fogalmazott Európa vezetője.

Brüsszel egészségügyi hivatala egyébként közel másfél hónapon át bagatellizálta a járványt, hibás jelentéseket küldött a tagállamoknak.