Óva intette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kormányokat attól, hogy túl hamar oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Európa továbbra is a járvány gócában van, és egyrészt van okunk arra, hogy optimisták legyünk, másrészt viszont nagyon is megvan az okunk az aggodalomra. 

Megjegyezte azt is, hogy a járvány által leginkább sújtott 10 ország közül hét az európai térségben található.

Kluge kiemelte Spanyolországot, Olaszországot és Németországot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatban, és elmondta, hogy haladást sikerült elérni Ausztriában, Hollandiában és Svájcban.  A WHO európai igazgatója azonban aggodalmát fejezte ki a koronavírus-fertőzéses esetek növekvő számával kapcsolatban egyebek között Törökországban, Izraelben, Svédországban, Finnországban és Ukrajnában.

A korlátozások fenntartására figyelmeztet az Egészségügyi VilágszervezetFotó: Polyák Attila - Origo

A WHO regionális igazgatója szerint hosszú út áll még előttünk ezen a maratonon, és - mint mondta - nem most van itt az ideje annak, hogy elkezdjünk enyhíteni a közösségi távolságtartásra vonatkozó szigorú korlátozásokon, amelyek segítettek megfékezni a vírus terjedését.