Az argentin államfő a vesztegzár szigorítására készül

health epidemic Horizontal Argentina's President Alberto Fernandez talks during a press conference announcing measures during the outbreak of the new Coronavirus, COVID-19, at Presidential residence in Olivos, Buenos Aires on March 19, 2020. - Argentine P
Alberto Fernández
Vágólapra másolva!
Az argentin elnök szigorítani készül a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására bevezetett korlátozásokat, amelyek hatálya vasárnap lejár. Ezt Alberto Fernández saját maga jelentette be szerdán.
Vágólapra másolva!

A 13-as tévécsatornának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy nem szándékozik feloldani a vesztegzár előírásait, sőt további szigorításokat helyezett kilátásba. Úgy vélekedett, hogy továbbra is meg kell tartani a karantént, mert eddig csupán azt érték el, hogy sikerült ellaposítani a fertőzések mértékét jelző görbét, lelassítani a megbetegedések ütemét.

Alberto Fernández Forrás: AFP/Juan Mabromata

A politikus nem kívánt arról beszélni, hogy mikorra szűnhetnek meg a korlátozások. Megjegyezte ugyanakkor, hogy kormányzati tisztviselők már gondolkodnak a társadalmi távolságtartás egyes elemeinek lazításán, de fontos szempont, hogy az intézkedések ne növeljék a kockázatot. Ezeket a lépéseket semmiképpen sem a nagyobb városokban, településeken vezetnék be - emelte ki az argentin elnök.

Azt mondta, lehetővé tennék, hogy újra kinyissanak a bankok, pénzintézmények, de csupán a nagy bevásárlóközpontokban már elrendelt korlátozásokhoz hasonló előírások betartásával. Ezeken a helyeken kevesen tartózkodhatnának egy légtérben. Az államfő ismételten arra figyelmeztette a polgárokat, hogy maradjanak otthon, ne törekedjenek a szabályok kijátszására.

Argentínában 1715 embernél mutatták ki a fertőzést, szerdáig 60-an haltak meg a kórban.