A maffia is kihasználja a koronavírus-járványt Olaszországban

2020.04.09. 12:42

A szicíliai Palermóban éppúgy mint Nápolyban a helyi szervezett bűnözés élelmiszerrel megpakolt bevásárlószatyrokkal segít a koronavírus-járványban munka nélkül maradt családokon, így kötelezve el őket a maffiának Francesco Lo Voi palermói maffiaellenes államügyész szerint, aki a nemzetközi sajtó képviselőinek, köztük az MTI-nek nyilatkozott.

A szicíliai Cosa Nostra és a nápolyi Camorra a maga javára akarja kihasználni a Covid-19-járvány miatt kialakult helyzetet.

A bűnszervezetek természetéhez tartozik, hogy minden politikai, gazdasági vagy társadalmi fordulatból előnyt akarnak húzni saját hatalmuk, befolyásuk, pénzügyi erejük növelésére"

- mondta el a palermói maffiallenes hatóságot 1990 óta vezető Francesco Lo Voi.

A koronavírus-vészhelyzetre figyelmeztető tábla Palermóban 2020. március 13-ánForrás: AFP/NurPhoto/Francesco Militello Mirto

Úgy vélte, az új koronavírus-járvány kiváló lehetőséget kínál:

az olaszországi szervezett bűnözés nem akar kimaradni az "egészségügyi bizniszből",

a gazdaságélénkítő milliárdokból és a vészhelyzet teremtette feszültségben növelni akarja saját társadalmi népszerűségét is.

A maffia első számú törvénye az emberekkel való kapcsolattartás, és most a munka és bevétel nélkül maradt olaszoknak segítségre van szükségük.

Palermo utcájánForrás: AFP/NurPhoto/Francesco Militello Mirto

Ezért látni, hogy a bűnszervezetek tagjai

megpakolt bevásárlószatyrokat visznek ki az élelmiszerboltokból,

ezekkel menetelnek az utcán, mindenkinek mutatják, hogy a pénz nélkül maradt családoknak viszik őket.

Ha baj van, a maffia segít rajtad - ez az üzenet még ma is, és a segítségben részesülők hálával tartoznak, elkötelezik magukat, hogy előbb vagy utóbb a szívességet kisebb-nagyobb szívességgel viszonozzák. Azt még nem tudják, mi lesz ez, majd a bűnszervezet alkalomadtán kiadja az utasítást"

- mondta el Francesco Lo Voi.

Forrás: AFP/NurPhoto/Francesco Militello Mirto

Megjegyezte, hogy a Dél-Olaszországban a bezárt üzletek és leállt termelés miatt munka nélkül maradtak egy része semmilyen állami segélyben nem részesül, mivel mindig is feketén foglalkoztatták őket. A szerződés nélküli pincérek, bolti eladók, piaci kofák, autószerelők nagy része eddig is a szervezett bűnözés üzleteiben, éttermeiben dolgoztak, most, hogy ezeket bezárták, a maffia gondoskodik saját alkalmazottjairól. A hivatalos adatok szerint

Dél-Olaszországban mintegy négymillióan élnek fekete munkából.

Rendőrök ellenőrzi a kijárási tilalom betartását a Nápoly melletti Pianurában március 23-ánForrás: AFP/NurPhoto/Paolo Manzo

Francesco Lo Voi hozzátette, hogy a járvány módosította a szervezett bűnözés munkáját is. A kijárási korlátozás miatt az utcai drogárusítás mértéke visszaesett: a kábítószerárusok is csak engedéllyel léphetnek ki az utcára, és a gyakori rendőri ellenőrzés megzavarja a piacukat. A Dél-Amerikából a dél-olasz kikötőkbe érkező drogszállítmányok is lassabban és nehezebben érkeznek meg. A bűnszervezetek azonban feltalálják magukat:

azt a régi bevált módszert követik, hogy gazdasági csődhelyzetben felvásárolnak mindent, amit lehet, bezárt üzleteket, lakásokat, tönkrement szállodákat, vállalatokat, egész épületeket, ezzel is tisztára moshatják pénzüket".

Carabinierit Nápoly utcáinForrás: AFP/NurPhoto/Paolo Manzo

A maffiaellenes ügyész hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés kiveszi a részét a szájmaszkgyártásból is, gyógyszerekkel kereskedik, megpróbál beférkőzni az egészségügyi beszerzési pályázatokra is.

Elárulta, hogy az olaszországi hatóságok máig a maffiatagok beszélgetéseinek lehallgatásából szerzik a legtöbb információt. Nemcsak telefonhívásaikat, hanem a közösségi oldalaikat is megfigyelik.

A maffia is Whatsappol"

- mondta Francesco Lo Voi.

Nápolyban senki sincs az utcákon, nagyon magas a bírságForrás: AFP/NurPhoto/Paolo Manzo

 Az ügyész elmondta, hogy szabad idejében megnézi a maffiafilmeket, sorozatokat, de ezek

messze a valóság mögött maradnak, sajnos az igazi maffia ennél sokkal kegyetlenebb és szerteágazóbb"

- jelentette ki.

A La Repubblica címu olasz napilap újságírója rendőri védelem alá került miután megírta, hogy a szicíliai Cosa Nostra börtönben levő drogbárójának az unokatestvére élelmiszerrel teli bevásárlószatyrokat osztott szét Palermo egyik legszegényebb városrészében.

Palermóban is üresek az utcákForrás: AFP/NurPhoto/Francesco Militello Mirto

A bevásárló-maffiózó, a 37 éves Giuseppe Cusimano azt jegyezte be Facebook-oldalára, hogy büszke arra, hogy maffiózó, ha ezzel másoknak segít.

Az állam nem akarja, hogy segítsünk az éhezőknek (..) ha ezen változtatni akartok, rajtatok a sor"

- ezt üzente Cusimano a palermóiaknak.