Csak álhír, hogy megemelkedett a háttérsugárzás Magyarországon

2020.04.09. 12:05

Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt - hangsúlyozta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy senki se higgyen az álhíreknek.

Április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség, amelynek az oltását megnehezítette a térségben eredendően magasabb sugárzási szint. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint ugyanakkor a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet.

Az Országos Atomenergia Hivatal szerint a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás.

Erdőtűz a csernobili atomerőmű körüli lezárt területen fekvő falu, Volodimirivka közelében 2020. április 5-énForrás: MTI/AP/Jaroszlav Jemeljanenko

Az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján az európai térség háttérsugárzás-adatai megtekinthetők - tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy 

a Facebookon az "Országos meteorológiai intézetre" hivatkozva terjed egy álhír, miszerint csütörtökön és pénteken ne tartózkodjunk kinn a levegőn a csernobili radioaktív sugárzás miatt. A szolgálat azt kéri, hogy ne terjesszen senki hamis információt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK