Meghalt a Clinton-Lewinsky-botrány kirobbantója

Vertical JUSTICE COURT MICROPHONE PRESS WOMAN (FILES) In this file photo taken on July 29, 1998 Linda Tripp talks to reporters outside of the Federal Courthouse in Washington, DC, following her eighth day of testimony before the grand jury investigating t
Linda Tripp 1998-ban
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban hasnyálmirigyrákban 70 éves korában meghalt a Clinton-Lewinsky botrányt kirobbantó Linda Tripp - jelentette a nő családjára hivatkozva több amerikai médium.
Vágólapra másolva!

Linda Tripp rögzítette és juttatta el a sajtónak azokat a telefonbeszélgetéseket Monica Lewinskyval, amelyben az akkor a Fehér Házban dolgozó gyakornok beszámolt a Bill Clinton elnökkel folytatott viszonyáról és annak részleteiről is. A felvételek a Bill Clinton ellen folytatott alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) legfőbb dokumentumai voltak 1998-ban.

Linda Tripp 1998-ban Forrás: AFP/William Philpott

Tripp akkoriban a Pentagonban (védelmi minisztérium) dolgozott, és a 24 éves korkülönbség ellenére is baráti viszonyt ápolt Lewinskyval. 1997-től kezdve folyamatosan rögzítette telefonbeszélgetéseit a fiatal nővel, majd az összes hangszalagot átadta Kenneth Starr különleges ügyésznek, aki a Clinton elleni vizsgálatot vezette. Tripp volt az, aki elmondta azt is, hogy Lewinsky tisztítatlanul megőrzött egy ruhát, amelyet állítólag egy szexuális aktus során Bill Clinton elnök szennyezett be.

A skandalum és nyomában az impeachment-eljárás során Bill Clintont azzal vádolták meg, hogy eskü alatt hazudott a kongresszusban a Lewinskyhoz fűződő viszonyáról.

A republikánus többségű képviselőház vádemelése után azonban a szenátus felmentette Clintont, így nem távolították el őt a Fehér Házból.

Több amerikai politikai elemző is ezt a botrányt tartja az amerikai politikai élet végletes megosztottsága kezdetének.

Linda Tripp végig azt állította, hogy "hazafias elkötelezettségből" adta át a hangszalagokat Kenneth Starrnak.

2001-ben, Clinton elnökségének utolsó napján, elbocsátották a Pentagonból,

ezt követően boltot nyitott a férjével Virginiában.