A koronavírus-járvány áldozata lett New York a határozatlan és gyenge baloldali vezetés miatt

new york
koronavírus
New York, 2020. április 2. Szinte sétálóutcának tűnik a New York-i Ötödik sugárút a koronavírus-járvány idején, 2020. április 2-án. MTI/EPA/Peter Foley
Vágólapra másolva!
Az Andrew Cuomo demokrata kormányzó és a szintén demokrata Bill de Blasio polgármester által vezetett New York állam, illetve maga a város a koronavírus-járvány elsőszámú gócpontjává vált. Cuomo és de Blasio még a liberális The New York Times szerint is megkésve és rosszul reagált a járványra. Közben a vírus már annyira elterjedt az államban, hogy ha az Egyesült Államok szövetségi államait önálló országoknak tekintenénk, a 19 millió lakosú New York lenne a világ legfertőzöttebb országa, megelőzve a 47 milliós Spanyolországot, a 60 milliós Olaszországot, a 67 milliós Franciaországot és a 83 milliós Németországot. A New Yorkkal nagyjából azonos méretű (sőt, kicsit nagyobb), republikánus vezetésű Floridában tizedannyi fertőzött van, mint New Yorkban. A városban drámai a helyzet: sajtóinformációk szerint egyes New York-i kórházakban az ápolóknak akkor is kell dolgozniuk, ha pozitív lett a tesztjük, de (még) nem mutatnak tüneteket. Azaz, a koronavírusos ápolókat is munkára kötelezik. Védőruha hiányában pedig szemetes zacskókat húznak magukra. A halálos áldozatokat ideiglenes tömegsírokba temetik. 
Vágólapra másolva!

New York államban csütörtök éjfélkor 161 ezer regisztrált fertőzött volt, több mint 10 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak csak ezen a napon. Több mint 7 ezren haltak meg, és 20 ezren vannak válságos állapotban, lélegeztetőgépeken.

New York, 2020. március 31-én Forrás: MTI/EPA/Gary He

A 161 ezer fertőzött nemcsak abszolút értékben nagyon sok, hanem ha figyelembe vesszük azt is, hogy ez kevesebb mint 400 ezer teszt eredményéből jött létre, vagyis átlagosan minden második-harmadik teszt pozitív (és ebben benne vannak azok is, akiket többször tesztelnek).

Ha a fertőzöttek számából, a 161 ezerből indulunk ki, ez óriási az Egyesült Államok más részeihez képest, hiszen a 330 milliós országban összesen 465 ezer esetet regisztráltak. Vagyis az ország lakosságának kevesebb mint hat százalékát adó New Yorkban van a fertőzöttek 35 százaléka.

Egyetlen másik államban nincs 100 ezer fölött a fertőzöttek száma,

és 50 ezer fölött is csak New Jersey-ben van (egész pontosan 51 027), ami New York mellett fekszik.

A járvány már többször annyi áldozatot követelt, mint a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás. Akkor 2996-an haltak meg.

Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója Forrás: MTI/EPA/Peter Foley

Az önálló New York a világ legfertőzöttebb országa lenne

A 161 ezer fertőzöttel New York állam

nemcsak a többi szövetségi államot, hanem a világ összes országát megelőzi.

A 47 milliós Spanyolországban 153 ezer fertőzött van, a 60 milliós Olaszországban 143 ezer, a 67 milliós Franciaországban 117 ezer, a 83 milliós Németországban 115 ezer regisztrált esetet tartanak számon.

New York a halálozásokat tekintve csak azért nem első még, mert a járvány sokkal korábbi szakaszában jár, mint a többi ország.

A határozatlan és késlekedő baloldali politikusok taszították a járványba New Yorkot

New York állam hagyományosan demokrata bázis. A kormányzó Andrew Cuomo mellett a két szenátor, Chuck Schumer és Kirsten Gillibrand is a Demokrata Párt tagjai. A 26 kongresszusi képviselő közül csak 5 republikánus, 21 demokrata.

New York város polgármestere, Bill de Blasio természetesen szintén demokrata, neki közismerten nagyon jó a viszonya a Clinton-családdal.

Bill de Blasio Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

Blasio 2014 óta vezeti az elővárosok nélkül 8,4 millió lakosú várost. Elődje Michael Bloomberg multimilliárdos nagyvállalkozó volt, aki három ciklusát három különböző színben töltötte. Demokrataként kezdte, majd republikánus lett, később független. Idén demokrata elnökjelölt próbált lenni, de sikertelenül.

Már a demokratákhoz közel álló New York Times is a város és az állam demokrata vezetőit kritizálja

A kormányzó nem hajlandó reagálni a New York Timesban megjelent éles kritikákra, amelyek szerint mind ő, mind párttársa, Bill de Blasio, New York város polgármestere

későn és rosszul reagált az államban március elsején kitört járványra.

Az újság szerint a kormányzó és a polgármester is azonnali lépéseket ígért,

csakhogy ezeket a lépéseket soha nem tette meg.

A lap egy 39 éves nő esetét hozta fel, aki a katari Dohából tért vissza New Yorkba, és a vírustesztje pozitív lett.

Nem történtek meg azonban a szükséges intézkedések,

sem a fertőződött nő elkülönítésére, sem a vele kapcsolatba kerültek felkutatására.

Nincs elegendő védőfelszerelés, az ápolók szemetes zacskókat húznak magukra, ráadásul fertőzötten is dolgoznak

Egy felvidéki magyar újság, a Körkép.sk március 27-i, helyi forrásokra alapuló beszámolója alapján, egyes New York-i kórházakban

annyira kritikus a helyzet, hogy az ápolóknak akkor is dolgozniuk kell, ha a koronavírustesztjük pozitív lett, de egyelőre nincsenek tüneteik.

Némelyik New York állami kórházban

annyi a halott (csak csütörtökön több mint 7 ezer), hogy a hullaházak szerepét ideiglenesen a hűtőkocsik látják el.

A halottakat már nem tudják eltemetni, ezért ideiglenesen tömegsírokba temetik őket.

Egyébként a FoxNews is arról számolt be egyik riportjában, hogy a tünet nélküli koronavírusos ápolókat tovább dolgoztatják.

A koronavírus-járványban meghalt áldozatokat temetik a New York-i Hart-szigeten 2020. április 9-én Forrás: MTI/AP/John Minchillo

A mentőszolgálatokhoz ezresével érkeznek a telefonhívások. Mivel kevés a szájmaszk, ezért az orvosok és az ápolók kénytelenek egész nap ugyanazt a védőfelszerelést viselni.

„Ez olyan, mintha adnának neked három darabka WC-papírt egy hétre" – mondta a New York-i Nővérkamara felháborodott elnöke, Judy Sheridan.

A lélegeztetőgépek akadozó szállítása pedig csakhamar kritikus választás elé fogja állítani az egészségügyi dolgozókat: választaniuk kell majd, hogy kit kapcsolnak rá a gépre.

Lélegeztetőgépekből általános hiány van az államban.

A Mount Sinai Westben működő kórház személyzete azt mondja, hogy kevés a szájmaszk, a fekvőhely és az egészségügyi felszerelés, ezért

egy fotót küldtek a New York Postnak, amelyen az orvosok védőfelszerelés helyett szemeteszsákokba vannak felöltözve.

Ezek az esetek a világ egyik leggazdagabb régiójában és városában történnek. Mégpedig azért, mert a koncepció nélküli és gyenge városi és állami vezetés nem törődött a veszéllyel.

Bill de Blasio polgármester sokáig az egészségügyi hatóságok könyörgésére sem volt hajlandó bezárni az iskolákat és a közintézményeket.

A város egészségügyi biztosának, Oxiris Barbot-nak már március elején feltűnt, hogy túl sokan betegednek meg. Ezért március 10-én arra kérte a polgármestert, hogy lépjen fel keményebben. Blasio azonban a gazdaságért aggódott az emberek élete helyett, így nem volt hajlandó bezárni az iskolákat, éttermeket és kulturális központokat.

Ezért csak egy héttel később hozta meg a szükséges lépéseket.

Cuomo ezzel szemben a médiában próbálja magát könyörtelen harcosként bemutatni. De neki is jelentős szerepe volt abban, hogy a Katarból New Yorkba visszatérő fertőzött 39 éves nőt a pozitív tesztje ellenére sem különítették el.

Kimondhatjuk tehát, hogy New York a tökéletes példája annak, hogy milyen katasztrófát okoz egy városban, ha határozatlan, késlekedő baloldali vezetés száll szembe egy veszéllyel.