Ukrajnában 1892-re nőtt a betegek száma

koronavírus ukrajna
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek az ukrán képviselők a kijevi parlament rendkívüli ülésén Kijevben 2020. március 30-án.
Vágólapra másolva!
Ukrajnában csütörtökre, egy nap alatt öt új esettel, 57-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 224-gyel 1892-re, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés - hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium. Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint meghaladta a tízezret a fertőzöttek száma. 
Vágólapra másolva!

A betegségből eddig 45-en gyógyultak fel az országban. A legtöbb fertőzött jelenleg a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében (302 fő) és a fővárosban, Kijevben van (300 fő). Eddig a legtöbben - 13-an - azonban a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében haltak bele a betegségbe.

A külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint külföldön előző napi adatok alapján összesen 175 ukrán Covid-19 beteget ápolnak. Eddig öt ukrán állampolgár halt bele külföldön a betegségbe.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek az ukrán képviselők a kijevi parlament rendkívüli ülésén Kijevben március 30-án Forrás: MTI/AP/-

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott, csütörtökön megjelent interjújában elárulta, hogy koronavírusra tesztelték Volodimir Zelenszkij elnököt és Denisz Smihal kormányfőt is rögtön azután, hogy a múlt hónapban fény derült az első parlamenti képviselő, Szerhij Sahov fertőzöttségére. Sahov és egy másik képviselő egyébként már felgyógyultak a betegségből.

Egy kormánypárti képviselő a napokban hozta nyilvánosságra, hogy

eddig nyolc parlamenti képviselőnél igazolták a koronavírus-fertőzöttséget

- emlékeztetett csütörtökön az UNIAN hírügynökség.

A belügyminisztérium közölte, hogy abban állapodott meg a vallási felekezetekkel, hogy a húsvéti szertartásokat ugyan megtarthatják a templomokban, de azokon legfeljebb tíz fő vehet részt. Erről a tárca az egyházi és vallási szervezetek országos tanácsának képviselőivel folytatott online megbeszélésén egyezett meg.

Hamis bombariadó volt csütörtökre virradóan Kijevnek abban a kórházában, ahol a legtöbb koronavírusos beteget ápolják. A rendőrség közlése szerint átvizsgálták a Covid-19 betegek számára elkülönített részleget, az egész kórházat és a környékét, de nem találtak robbanószerkezetet.

Oroszországban meghaladta a tízezret a fertőzöttek száma

Oroszországban egy nap alatt 1459 fővel,

10 131-re emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma

a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 16,8 százalékos növekedést jelent. Moszkvában 6698 esetet tartanak nyilván. Az elmúlt nap alatt 13-an haltak meg az országban, ezzel a halottak száma 76-ra emelkedett. A gyógyultak száma 698, 118 fős napi növekmény mellett.

Az országban a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint eddig több mint egymillió új koronavírus-vizsgálatot végeztek el, és több mint 171 ezer embert tartanak megfigyelés alatt koronavírus-fertőzés gyanújával.

Rendőrök járőröznek az elnéptelenedett moszkvai Vörös téren március 31-én Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Az OMI ügynökség és a Platforma társadalmi előrejelző központ felmérése szerint a 100 ezresnél népesebb orosz városok lakóinak csak 41 százaléka támogatná a keményebb, az éjszakai kijárási tilalomra is kiterjedő járványellenes intézkedések bevezetését. 53 százalék egyetért a kijárási korlátozások megsértőinek videomegfigyelésével.

A megkérdezettek 85 százaléka egyetért a nyilvános rendezvények betiltásával, 62 százalék pedig az önizolálás (az önkéntes házi karantén) rendszerével.

Adakoznak az orosz nagyvállalkozók

A koronavírus elleni védekezés terheiből a Vedomosztyi című lap összesítése szerint az orosz nagyvállalkozók is kiveszik a részüket. Aliser Uszmanov USM holdingjának részvényesei 2 milliárd rubellel (a rubel jelenleg mintegy 4,40 forintot ér) támogatják az orosz operatív törzs munkáját. Az összeget védőfelszerelésre és az egészségügyi szakemberek szállítására fordítják.

Vlagyimir Potanyin jótékonysági alapja 1 milliárd rubelt folyósított a legvédtelenebbeket támogató civil szervezeteknek. A Mihail Fridman, German Han és Alekszej Kuzmicsov által jegyzett Alfa-grupp közölte, hogy az általa birtokolt A1 befektetési cég éves nyereségét - mintegy 1 milliárd rubelt - az operatív törzsnek fogja átutalni.

Oleg Gyeripaszka UC Rusal és En+ cége három reanimobil (újraélesztési berendezésekkel és műszerekkel felszerelt mentőautó) megvásárlására és három Irkutszk megyei reanimációs klinika megépítésére különített el pénzt.

A Kommerszant című napilap idézte Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, aki szerint az Oroszországgal államszövetségben lévő Fehéroroszország az unióhoz fordult pénzügyi támogatásért az új koronavírus-világjárvány elle