Ideiglenes kórházat építettek Horvátországban

Szlovénia, koronavírus, COVID-19
A medical worker measures body temperature at one of the entrances of the Community Health Centre in Kranj, Slovenia on March 23, 2020 amid concerns over the spread of the COVID-19 coronavirus. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
Horvátország ezer fő befogadására alkalmas ideiglenes kórházat hozott létre Zágrábban. Szlovén járványügyi szakemberek szerint valószínűleg tetőzött a járvány az országban, de óvnak a korlátozások enyhítésétől. Szlovákiában 14 újonnan regisztrált megbetegedéssel 715-re emelekedett a koronavírus-fertőzöttek száma - számolt be az ujszo.com hírportál. 
Vágólapra másolva!

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 88-cal, 1495-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és 21 halálos áldozata van a járványnak.

Az első fertőzés megjelenése óta 231 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen, és eddig 14 612 koronavírustesztnek lett negatív eredménye az országban.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter elmondta:

készen áll az az ezer férőhelyes ideiglenes kórház,

amelyet az Arena Zágráb sportcsarnokban alakítottak ki.
Korábban a zágrábi Dubrava Klinikai Kórház mellett állítottak fel egy 300 férőhelyes tábori kórházat, amely a súlyosabb eseteket fogadja, azokat, akik lélegeztetőgépre szorulnak.

A miniszter kiemelte: senki sem lesz boldogabb nála, ha a rekordidő alatt a Covid-19 betegség kezelésére felállított ideiglenes kórházak nem lesznek kihasználva.

Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 36-tal, 1160-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 45-en haltak meg a járvány következtében.

A járvány megjelenése óta 33 ezer koronavírustesztet végeztek Szlovéniában Forrás: AFP/Jure Makovec

A járvány megjelenése óta 33 ezer koronavírustesztet végeztek az országban, és a diagnosztizált betegek közül 36-ot ápolnak intenzív osztályon.

Bár a szlovén kormány a jövő héttől a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások enyhítését tervezi, járványügyi szakemberek óvnak ettől.

Bojana Beovic, a kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője szerint

az országban vélhetően tetőzött a járvány, de ennek ellenére várni kell azon szigorítások feloldásával, amelyek hatékonynak bizonyultak, mint amilyen a lakhelyelhagyási tilalom.

"Ezek nélkül Szlovénia most sokkal rosszabb helyzetben lenne, olyanban, amilyet a televízión keresztül más országokban láthatunk" - tette hozzá.

Szlovákiában 715 koronavírusos beteget azonosítottak

A szlovák egészségügyi minisztérium legfrissebb közlése szerint csütörtökön rekordmennyiségű, 2301 tesztet végeztek el az országban, ebből 1600-at állami, 701-et pedig magánlaboratóriumokban.

Előbbiekben 13 pozitív esetre bukkantak, utóbbiakban pedig mindössze egyre, azaz 24 óra alatt 14-gyel nőtt a koronavírusos betegek száma az országban.

Védőmaszkot viselő nő Pozsony belvárosában 2020.03.30-án. Forrás: AFP/Jozef Klamar

Jelenleg 147 pácienst kezelnek kórházakban, közülük 44-nél már bebizonyosodott a fertőzés, további 103 esetben a vizsgálat eredményeire várnak.

Szlovákiában eddig 23-an gyógyultak ki a vírusból, az áldozatok száma pedig kettő.