Az elszigeteltség veszélyeire figyelmeztet a német belügyminisztérium

Koronavírus, vírus, Németország, szabad, tér, idős emberek, nyugdíjas,  üres
An elderly couple walks across the deserted Pariser Platz by the Brandenburg Gate in Berlin on March 23, 2020, amid the new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Legkésőbb húsvét után egyre többen belefáradnak a koronavírus-járvány miatti elszigeteltségbe, és az össztársadalmi léptékű kimerültség hatására meredeken csökkenhet a kormányzat válságkezelő munkájának támogatottsága - figyelmeztet a német szövetségi belügyminisztérium egy szombaton kiszivárgott belső elemzésben.
Vágólapra másolva!

Ugyancsak szombati adatok szerint az igazolt fertőzések számának alakulása alapján a járvány továbbra is viszonylag lassan terjed Németországban.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint szombat délelőttig 117 658 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4133 esettel - 3,64 százalékkal - több az egy nappal korábbi 113 525-nél.

A fertőzésen már átesett emberek számát becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és a vírus legyőzését nem kell bejelenteni. Az RKI becslése szerint 57 443-an estek túl a fertőzésen, ami 3530 esettel több az egy nappal korábbi 53 913-nál.

A járvány továbbra is lassan terjed Németországban.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Robert Michael

Ez ugyan jelentős, 6,54 százalékos növekedés, de az új igazolt fertőzések száma továbbra is meghaladja a fertőzésből kilábaltak napi számát,

az úgynevezett aktív esetek száma így ismét emelkedett.

Emelkedett a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma is, 171-el 2544-re.

A Der Tagesspiegel című lap beszámolója szerint a belügyminisztérium a járvány pszichoszociális és szociológiai hatásairól készített elemzésében arra figyelmeztetett, hogy a március közepe óta bevezetett kijárási korlátozások, valamint a társadalom és a gazdaság működését csaknem teljesen befagyasztó egyéb rendelkezések révén legkésőbb húsvét után fellép az elszigeteltségi fásultság, amelynek súlyos következményei lehetnek.

A bezártság és a tartósan magas feszültség következtében megrendülhet a kormányzati válságkezelés társadalmi támogatottsága,

megkérdőjeleződhet a korlátozások szükségességébe, hasznosságába és jogosságába vetett hit, tömeges méretet ölthet a szabályok áthágása, és

beindulhat a "társadalom eldurvulása"

- idézett a berlini lap a belső használatra készült tanulmányból, amely szerint a kockázatok között szerepel egyebek mellett az alkoholfogyasztás növekedése és az öngyilkosságok számának emelkedése.

A bezártság következtében megkérdőjeleződhet a korlátozások szükségességébe vetett hit. Forrás: AFP/Odd Andersen

Az elemzés szerint az a legfontosabb alapszabály, hogy minél rövidebb ideig tart a bezártság, annál jobb a lelki egészség.

Kiemelték: a társadalmi bizalom megőrzéséhez az eddiginél is fontosabb lesz a világos és egységes kormányzati kommunikáció, ha húsvét után is fenn kell tartani a korlátozásokat. Mint írták,

az információ, "a tudás megteremti az intézkedések helyességébe vetett bizalmat".

A többi között javasolták a koronavírustesztek további kiterjesztését és az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások (contact tracking app) bevezetését a fertőzési láncolatok feltárására és megszakítására.