Donald Trump: Május elejéig nem lehet enyhíteni a koronavírus miatti korlátozásokon

Donald Trump
WASHINGTON, DC - APRIL 10: U.S. President Donald Trump speaks during the daily briefing of the White House Coronavirus Task Force in the James Brady Briefing Room April 10, 2020 at the White House in Washington, DC. According to Johns Hopkins University, New York state has more confirmed coronavirus cases than any other country outside of the United States. Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Addig nem indítjuk újra a gazdaságot, amíg nem lehetünk biztosak abban, hogy az amerikaiak ezt követően is egészségesek maradnak - mondta Donald Trump amerikai elnök pénteken, a járványügyi intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport legutóbbi sajtótájékoztatóján. Hozzátette azt is, hogy vízumszankciókat vezet be azokkal az országokkal szemben, amelyek elutasítják vagy túlzottan késleltetik az Egyesült Államokból visszaküldött emberek átvételét.
Vágólapra másolva!

A járványügyi intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport napi sajtótájékoztatóján Donald Trump hangsúlyozta, hogy a döntés időzítésében az egészségügyi szakemberek tanácsaira hallgat majd. Szerintük pedig jelenleg úgy tűnik - fűzte hozzá -, hogy május elsején még nem lehet enyhíteni a korlátozásokat.

"Addig nem indítjuk újra a gazdaságot, amíg nem lehetünk biztosak abban, hogy az amerikaiak ezt követően is egészségesek maradnak" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az újraindításnak is megvan a maga kockázata, a járvány ugyanis ismét fellángolhat. Leszögezte, hogy a megbetegedések esetleges

újabb hulláma esetén kész lesz ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni.


Az elnök azt mondta, hogy nemsokára bemutatja azt az új kormányzati munkacsoportot, amely a gazdaság újraindításának lehetőségeit, esetleges időpontját, körülményeit vizsgálja majd. Sajtóértesülések szerint a testület tagja lesz Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Mark Meadows, a Fehér Ház új kabinetfőnöke.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: AFP/2020 Getty Images/Alex Wong

Trump közölte azt is: a jövő héten "bejelentést tesz" az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulásról. "Mint tudják, évente mintegy 500 millió dollárt folyósítunk nekik, de majd a jövő héten visszatérünk erre. Sok mondandónk lesz" - fogalmazott, további részleteket azonban nem közölt. Az amerikai elnök az elmúlt napokban többször élesen bírálta a WHO főigazgatóját, Kína iránti elfogultságot vetve a szemére, és

az amerikai hozzájárulás csökkentését vagy megvonását

is kilátásba helyezte.

A sajtótájékoztatón Trump bejelentette, hogy megegyezett Mexikóval az olajkitermelés csökkentésében, az olajkitermelő országok megállapodása és az olajárak zuhanásának megakadályozása érdekében. "Mi elfogadjuk, hogy csökkentjük az olajkitermelésünket. Ők pedig beleegyeztek abba, hogy a jövőben valamiképpen kárpótolnak bennünket ezért" - fogalmazott. Szavaiból azonban nem derült ki egyértelműen, hogy milyen jellegű kárpótlásra is számít. Közölte, hogy az amerikai olajkészletek "évekre elegendőek".

Mike Pence alelnök a sajtókonferencián arra kérte az egyházakat, hogy

a húsvéti ünnepek idején is tartsák zárva templomaikat.

Bejelentette, hogy a kormányzat néhány nap múlva a járvány megfékezését célzó új előírásokat tesz közzé. A tájékoztatón ezúttal is részt vett Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, továbbá Deborah Birx járványügyi szakember. Mindketten a kormányzati munkacsoport tagjai.

Donald Trump pénteki sajtótájékoztatója Forrás: AFP/Jim Watson

Fauci arra hívta fel a figyelmet: valószínűleg hónapokba telik, míg a most kipróbálás alatt álló szerekről kiderül, hogy közülük melyik lesz alkalmas terápiás kezelésre. Birx doktornő pedig azt emelte ki, hogy bár biztató jelek mutatkoznak, a járvány még mindig nem érte el a csúcspontját az Egyesült Államokban.

Szankciók a kitoloncoltakat elutasító országoknak

Donald Trump közölte pénteken, hogy kormánya vízumszankciókat tervez életbe léptetni azon országokkal szemben, amelyek elutasítják vagy túlzottan késleltetik az Egyesült Államokból visszaküldött emberek átvételét.

A Mike Pompeo külügyminiszternek adott, péntek este közzétett, az év végéig hatályos utasításában Trump a koronavírus jelenleg zajló világjárványára hivatkozik, és annak szükségességére, hogy biztosíthassák "az Egyesült Államok törvényeit megsértő külföldi állampolgárok hazatoloncolását".

A dokumentum szerint Mike Pompeónak hét napon belül le kell tennie az asztalra "a vízumszankciók kiszabására vonatkozó tervet". Arra az esetre, ha valamely ország nem veszi vissza a kitoloncoltakat és hátráltatja a "világjárványra adandó válaszhoz szükséges" műveleteket,


A Trump-kormányzat március 21-én, az új koronavírus okozta világjárványra hivatkozva, új határátlépési szabályokat léptetett életbe. Ezek értelmében az amerikai hivatalnokok a szokásos menedékjogi eljárások lefolytatása nélkül,

gyorsított intézkedéssel távolíthatnak el embereket az országból.


Az új előírások húsz nappal ezelőtti életbelépése óta az amerikai határőrizeti szervek csaknem hétezer embert toloncoltak ki Mexikóba - jelentette a héten a Reuters hírügynökség. Donald Trump amerikai elnök kezdettől kormányzásának egyik központi céljául tűzte ki az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás radikális visszaszorítását.