Iránban lelassult a fertőzöttek számának növekedése

koronavírus iránban HAMENEI, Szajed Ali
Ali Hamenei ajatolláhnak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének (k) képét, és a koronavírus-járványban meghalt iráni orvosok és ápolónők fotóit vetítik a teheráni Azadi (Szabadság) tér szobrára 2020. március 31-én.
Vágólapra másolva!
Lelassult az elmúlt két napban a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése Iránban. Az elmúlt 24 órában 1614 új fertőzésről számoltak be a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A perzsa államban a halálesetetek száma 111-gyel 4585-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzötteké 73 303-re nőtt a hivatalos adatok szerint.

A fertőzöttek közül 45 983-an felépültek. Kianus Dzsahánpur, az egészségügyi minisztériumi szóvivője az állami iráni televíziónak azt mondta, hogy

a fertőzöttek közül 3877-nek válságos az állapota.


A fertőzöttek 80 százalékának enyhe tünetei vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Ezek az emberek azonban terjeszthetik a fertőzést - figyelmeztettek az illetékesek.

Ali Hamenei ajatolláhnak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének (k) képét, és a koronavírus-járványban meghalt iráni orvosok és ápolónők fotóit vetítik a teheráni Azadi (Szabadság) tér szobrára 2020. március 31-én. Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Vasárnap a kormány feloldotta az utazási tilalmat az egyes tartományokon belüli városok között, míg a tartományok közötti utazási tilalom április 20-ig marad érvényben - jelentette az állami média.

Az állami televízió felvételein emberekkel teli utcákat, zsúfolt buszokat és metrókocsikat lehetett látni azután, hogy szombaton több úgynevezett alacsony kockázatú üzlet, boltok és műhelyek nyitottak ki több városban a főváros kivételével, ahol április 18-ig fennmarad a karantén.

Egyes vezetők és szakértők figyelmeztették a kormányt egy második fertőzési hullámra, amely szerintük súlyos csapást mérne a fővárosra. Alireza Zali, a teheráni operatív törzs vezetője felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthon. A magas kockázatúnak minősített létesítmények, így a színházak, uszodák, szaunák, szépségszalonok, iskolák, bevásárlóközpontok és éttermek még várnak az újranyitásra. A járvány terjedésének megakadályozásáért küzdő iráni vallási vezetők attól tartanak, hogy a nyilvános tevékenységek korlátozása miatt összeomlik az amerikai szankciók miatt amúgy is megroggyant iráni gazdaság.

Szaúd-Arábiában átmeneti megoldást jelent a szállodaiparnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén. Szaúd-Arábiában, ahol a legmagasabb az Arab(Perzsa)-öböl országai közül a SARS-CoV-2 által megfertőzöttek száma - mintegy 4500 -, felfüggesztették a légi járatokat, egész városokat zártak le, és országos kijárási tilalmat rendeltek el.

A hatóságok azonban dollármilliókat költenek arra, hogy karanténba helyezzék az utazók és a betegségnek kitett emberek ezreit.

Egy négycsillagos rijádi szálloda, amelyben március közepén csak öt vendég volt, 4 millió riált (345 millió forintot) kap havonta, amiért karanténként működik - közölte egy nevének elhallgatását kérő szállodaipari vezető.

Rijádban mintegy 1900, Mekkában 2800, az ország keleti részében pedig további 1900 szállodai szobát foglaltak le karantén céljára - közölte az idegenforgalmi minisztérium márciusban.

Rijádban nemrég bejelentették, hogy 11 ezer szobát készítettek elő a külföldről visszatérő, és karanténba kerülő szaúdi állampolgárok részére.