Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították az Egyesült Államok összes tagállamát

2020.04.13. 07:58

Donald Trump elnök az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította vasárnap este. A tagállamok külön anyagi segítségre tarthatnak igényt a szövetségi kormánytól.

Az amerikai elnök a Twitteren azt írta: „Először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. Győzni fogunk a láthatatlan ellenség elleni háborúban."

Az elnöki rendelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katasztrófa sújtotta területnek minősített tagállamok külön anyagi segítségre tarthatnak igényt a szövetségi kormánytól.

Donald TrumpForrás: AFP/Mandel Ngan

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórház vasárnap délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban 550 ezernél is több a diagnosztizált vírusfertőzöttek, és 21.700 fölé nőtt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma. 

Vasárnap folyamatosan emelkedtek a halálesetek New York, New Jersey, Florida és Colorado államokban is. 

Csaknem valamennyi lap és televízió beszámolt arról, hogy New York városában meghalt Stanley Chera ingatlanfejlesztő, Donald Trump egyik legjobb barátja is a betegségben. A hírt a Fehér Ház megerősítette. Donald Trump napi sajtókonferenciáin név nélkül ugyan, de több alkalommal is említette, hogy egyik legközelebbi barátja súlyos beteg. 

Nagyszerű srác, fiatal korunk óta barátok vagyunk 

- mondta róla az egyik sajtótájékoztatón.

New Orleans március 26-ánForrás: AFP/All Rights Reserved/Emily Kask

Az AP amerikai hírügynökség vasárnap este összeállítást közölt arról, hogy 

az idősotthonokban országszerte több mint 3300 ember halt meg koronavírus-fertőzésben. 

Mivel erre vonatkozó külön adatot sem a szövetségi kormányzat, sem a Johns Hopkins Egyetem nem gyűjt, és az egyes tagállamok is többnyire csak kumulált adatokat hoznak nyilvánosságra, az adatsort a hírügynökség állította össze. Jelentésükben a hírügynökség munkatársai kiemelték, hogy például 

a virginiai Richmondban egyetlen idősotthonban több mint száz fertőzöttet regisztráltak, és 40 idős ember bele is halt a betegségbe. 

Hasonlóan rossz a helyzet Marylandben, New Yorkban, Massachusettsben és az északnyugati Washington államban is.

Deborah Birx járványügyi szakember, a kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja a múlt héten azt mondta, mivel egyre több vírusteszt áll rendelkezésre, elsődleges fontosságú az idősotthonok lakóinak és munkatársainak tesztelése.