Európa legnagyobb egyetemi kórházában, a stockholmi Karolinska Intézetben – vészhelyzet esetén – nem biztosítanak helyet az intenzív osztályon a 80 év felettieknek, valamint azoknak a 70 év felettieknek sem, akik szív-, tüdő- vagy vesebetegek, illetve azoknak a 60 éven felülieknek sem, akik ezek közül két vagy három betegségben is szenvednek, derül ki egy frissen kiszivárgott levélből – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség, miután az intézet egykori professzora egy levélben számolt be minderről. A svéd baloldali kormány, ahogy rossz döntései és gyengesége miatt a járványt voltaképpen rászabadította állampolgáraira, az embertelen körlevélre sem reagált érdemben. Ebben a tekintetben sem védi meg a szocialista miniszterelnök az elesett embereket.

A szegényeket és az időseket érinti leginkább az, ahogyan a baloldali svéd kormánykoalíció kezeli a koronavírusos betegeket – állapítja meg cikkének címében az RT, amely közzétette a stockholmi Karolinska Intézetben dolgozó, ma már 76 éves nyugdíjas – chilei származású - Marcello Ferrada de Noli járványtanra szakosodott emeritus professzor írását.

Marcello Ferrada de NoliForrás: v4na-rt

A professzor összegezte, hogy a baloldali kormány által „nyájimmunitásnak" nevezett védekezési cél elérése ellenére a skandináv államok közül Svédországban a legrosszabbak az egymillió főre vetített adatok. Svédországban ez 86 halottat jelent egymillió lakosra vetítve, míg Finnországban csak 9-et, Norvégiában 20-at. Ráadásul a svéd hatóságok hetekig ismételgették, hogy a stratégiájuk legfontosabb célja az idősek védelme.

Ám a legtöbb svéd halott nagyon idős ember. Általános európai jelenség, hogy gyakorlatilag kizárólag idősek és krónikus betegek halnak meg koronavírusban, de Svédországban különösen védtelenek az idős emberek a vírussal szemben.

A 10,3 milliós országban összesen 10 948 fertőzöttet tartanak számon, ebből 919-en meghaltak. Hétfőn 465 új esetet regisztráltak, az aktív hordók száma így 9648. 859-en fekszenek az intenzív osztályon, ők bármelyik pillanatban mesterséges lélegeztetésre szorulhatnak.

Ami a szegényeket illeti, a stockholmi régióban ez elsősorban a bevándorlók által lakott területekre vonatkozik, ahol olyan őshonos svédek is élnek, akik nem tudtak pénzhiány miatt onnan elköltözni. A legrosszabb a helyzet Stockholm jelentős részben migránsok lakta, Rinkeby-Kista nevű külvárosában,  ahol 10 ezer főre 48 fertőzött jut. Ugyanez az arány egy elitebb környéken, mint például Kungsholmen, csak 9 eset.

Amint arról a helyi média is beszámolt - írta a professzor - a 90-es években Svédország lebontotta a kórházak nagy részét, amelyet súlyos katasztrófák esetére tartottak fenn.  Most, a meglévő kórházakban a koronavírussal fertőzötteket ápolják, viszont ezrével halasztottak el főként idősebb embereken végrehajtandó műtéteket.

Habár március utolsó napjaiban Ann Linde külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a svédek „nagyon bíznak egymásban, a hatóságokban, valamint a politikusokban(!), és a nyilvánosság követi a döntéseket", ennek ellentmond a DN újság április 9-i felmérése arról, hogy hogyan tartják be az emberek a kormány által kért távolságtartást.

Ebből pedig az derült ki, hogy  egyre kevesebben tartják be az amúgy sem elég szigorú ajánlásokat, ezért a fertőzöttek száma valószínűleg tovább fog növekedni. 

Az emeritus professzor hozzáfűzi, hogy szerinte a svéd megközelítés hibás, azért is mert - miután a baloldali kormány nem kényszeríti a polgárait keményebb védekezésre - a svédek még az ajánlásokat is kevésbé tartják be, mint azt feltételezték. 

Visszatérve az idősekkel való bánásmódra, a nyugdíjas professzor korábbi munkahelye, a Karolinska Egyetemi Kórház, amely a legnagyobb Európában, és amely nemcsak a stockholmiakat, hanem bárki mást is ellát Svédország területéről, egy olyan hátborzongató dokumentumot készített, amelyhez hasonló még soha sehol nem volt.

A Karolinska Egyetemi KórházForrás: V4NA

Ezt az Aftonbladet szerezte meg, és ebből az derül ki, hogy amennyiben elfogynának az intenzív ágyak, az orvosi személyzet ne engedje a 80 éven felüli betegeket intenzív kezelésre, továbbá ne engedjék be az intenzívre azokat a 70 év felettieket, akiknél egynél több „jelentős szervi elégtelenség" tapasztalható, valamint azokat a 60 év feletti betegeket akiknél ugyanezekből (szív-, tüdő- vagy vesebetegség) kettőnél több szervi betegsége van. 

A kórház azt javasolja az orvosainak, hogy azokat, akik ebbe a kategóriába tartoznak, és akik már intenzív ápolásban részesülnek, válsághelyzet esetén távolítsák el az intenzívről,  hogy helyet biztosítsanak azok számára, akiknek nagyobb esélyük van a túlélésre.

A dokumentumban azt is írják, hogy a betegeket „biológiai életkoruk", nem pedig a tényleges életkoruk alapján kell értékelni - azaz egy beteget biológiailag idősebbnek is lehet értékelni és fordítva. Egy nevét nem vállaló orvos azt mondta az Aftonbladet című lapnak, hogy  nehéz lesz a beteg biológiai életkorának meghatározása. 

A lap kérdésére a Karolinska PR-osztálya csak annyi mondott, hogy az iránymutatás a svéd Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács által kiadott iránymutatáson alapul, amely ugyan nem tartalmazott konkrét korcsoportokat, de tartalmazta a „biológiai kor" meghatározását.

Björn Eriksson, a stockholmi régió egészségügyi igazgatója azzal nyugtatta meg az újságírót, hogy az intézetben 300 intenzív ágy van, és olyan még eddig soha sem történt meg, hogy mindegyiket elfoglalták volt a betegek. Jelenleg is „csak" 90 ilyen ágy foglalt.

Emberkísérletet hajt végre az inkompetens baloldali svéd kormány

Ahogy arról az Origo is beszámolt a Századvég Alapítvány egyik vezető elemzőjének az írása alapján, a Stefan Löfven vezette szociáldemokrata-zöld kisebbségi kormány, amit a parlamentből, tehát kívülről támogat két kis liberális párt, a sehol sem működőképes nyájimmunitásra hivatkozva, tulajdonképpen emberkísérletet hajt végre a saját állampolgárain. 

Stefan LöfvenForrás: AFP/Thierry Charlier

A nyájimmunitási modell már látványosan megbukott Nagy-Britanniában és Hollandiában is, de a svéd kormány görcsösen ragaszkodik ehhez. Ennek tudható be az is, hogy Svédországban nincsenek olyan szigorú kijárási korlátozások, mint a többi európai államban.

Hogy mi lehet ennek a hozzáállásnak az oka, csak találgatni lehet. Egyes svéd sajtóorgánumok arra hívják fel a figyelmet, hogy a stockholmi baloldali kormánykoalíció tagjai – európai összehasonlításban rendkívül képzetlenek – többen nem rendelkeznek egyetemi diplomával sem, Stefan Löfven kormányfőnek az utolsó befejezett tanulmánya egy egyéves hegesztőképző.  Ennek ellenére 2014 októbere óta Svédország élén áll.

Ahogy arról beszámoltunk,  Svédországban az iskolák, a vendéglátó- és szórakozóhelyek, valamint a sportlétesítmények egytől egyig nyitva maradtak,  a bevezetett gyülekezési törvény tilalma pedig egyedül az 50 főt meghaladó csoportosulásokra vonatkozik.

Pedig Svédország több országgal szemben helyzeti előnyből indult, hiszen viszonylag korán, január 31-én regisztrálták az első igazoltan koronavírussal megfertőzött beteget, így a február végi, március eleji, úgynevezett felívelő periódusig a kormánynak számtalan megelőző intézkedés bevezetésére lett volna lehetősége.

Egy Stockholmban élő magyar orvos nemrég azt nyilatkozta, a svéd egészségügyisek legnagyobb félelme most az, hogy kifogyhatnak a megfelelő személyi védőfelszerelésből, és ki lesznek téve a fertőzés kockázatának.

Svédországban gyakorlatilag valamennyi védőfelszerelésből hiány van, nincs elegendő szájmaszk, arcpajzs és izolációs ruha. Svédországban kevés az aktív (gyógyító) fekvőbetegágy, kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitásnak. Ez vonatkozik az intenzív osztályokra, a lélegeztetőgépek számára is  - fűzte hozzá.

A magyar orvos elmondta, hogy a statisztikai adatok szerint a svédek az európai listák végén vannak a fentiek tekintetében. 

A Svéd Közegészségügyi Hatóság vezetőjétől 2000 orvos nyílt levélben követeli nem megfelelő karantén- és szűrési stratégiájának megváltoztatását a kormánytól, de mindhiába. 

Ha ez nem lenne elég, még az is súlyos problémát okoz a svéd egészségügynek, hogy a Finnország által bevezetett határzár miatt már nem igazán jönnek a finn orvosok és ápolók, akik idáig tudták pótolni a svéd egészségügyi személyzet hiányát.