Nem készült fel eléggé a járványra Franciaország, ezt mondta Macron esti tévébeszédében

MACRON, Emmanuel
Pantin, 2020. április 7. Emmanuel Macron francia elnök védőmaszkot visel, miután egy egészségügyi központba érkezett a Párizs közelében fekvő Pantinban 2020. április 7-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA/Reuters/Gonzalo Fuentes
Vágólapra másolva!
Részben önkritikus beszédet mondott Macron francia elnök húsvéthétfő este. Először este 8 órakor akart beszélni, majd néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy 8 óra 2 perckor kezdi csak, hogy legyen ideje az embereknek este nyolckor megtapsolni az egészségügyi dolgozókat. Ugyanis Franciaországban is minden este így köszönik meg az emberek az orvosoknak, ápolóknak a gondoskodást. Beszédének a lényege, hogy a kijárási tilalmat négy héttel meghosszabbította, egyúttal elismerte, hogy sok mindenben késlekednek és nem készült fel eléggé az ország a járványra.
Vágólapra másolva!

"A legszigorúbb karanténnak május 11-ig folytatódnia kell" - mondta a köztársasági elnök.

"Az enyhítés május 11-én csak akkor lesz lehetséges, ha továbbra is felelősen viselkedünk, tiszteletben tartjuk a szabályokat, és ha vírus terjedése addig tényleg folytatja a lassulást" - tette hozzá.

Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország "nem volt eléggé felkészülve" a járványra, amely több "hiányosságra is rávilágított". Arról is beszélt, hogy nem volt elég védőruha, kesztyű, maszk és kézfertőzlenítő.

- mondta a francia elnök. Igaz, arról nem beszélt, hogy a kijárási korlátozásokkal nagyon elkésett Franciaország, az első ismert beteg után majdnem másfél hónapig vártak. Ez nagy hiba volt.

Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország "nem volt eléggé felkészülve" a járványra, amely több "hiányosságra is rávilágított". Forrás: MTI/EPA/Reuters/Gonzalo Fuentes

Franciaországban az elmúlt 24 órában 574-gyel 14 967-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, közölte hétfő este a francia egészségügyi minisztérium.

A minisztérium azt is írta közleményében, hogy

"a járvány hatása még mindig jelentős".

A közlemény ugyanakkor kiemelte, hogy az egymás utáni ötödik nap csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, de csak 24-gyel, 6821-re, miközben vasárnap 38 súlyos beteggel volt kevesebb a kórházakban, mint előző nap.

Szombaton 124-gyel, pénteken 62-vel, csütörtökön 82-vel voltak kevesebben az intenzív osztályokon, mint az azt megelőző napokon. Szerdán még 17-tel nőtt az új betegek száma, kedden 59-cel, múlt hétfőn 94-gyel.

A regisztrált betegek száma az előző napi 95 403-ról 98 076-ra nőtt.

Üres a Champs-Elysees. Forrás: AFP/Ludovic Marin