Rekordot döntött a hirosimai Béke Emlékmúzeum látogatóinak száma

Hirosimai Atombomba-dóm
A Hirosimai Atombomba-dóm világörökségi helyszín Japánban. Ez volt az egyetlen szerkezet, ami állva maradt a területen, ahol 1945. augusztus 6-án az első atombomba felrobbant
Vágólapra másolva!
Rekordot döntött a hirosimai Béke Emlékmúzeum látogatóinak száma a márciussal zárult pénzügyi évben annak ellenére, hogy a fenyegető koronavírus-járvány miatt februárban már kevesebben keresték fel, és február 29-én be is zárták az emlékhelyet.
Vágólapra másolva!

A múzeum adatai szerint

a 2019-es pénzügyi évben minden korábbinál több, 1,76 millió érdeklődő kereste fel az első atombomba ledobására emlékeztető helyet, ezen belül 520 ezerrel rekordot döntött a külföldi látogatók száma, 88 ezerrel haladva meg az egy évvel korábbit.


A korábbi látogatottsági rekord a 2016-os pénzügyi évben született, amikor - még a szezon kezdetén, májusban - az első hivatalban lévő amerikai elnökként Barack Obama is felkereste a Béke Emlékmúzeumot.

A Hirosimai Atombomba-dóm világörökségi helyszín Japánban. Ez volt az egyetlen szerkezet, ami állva maradt a területen, ahol 1945. augusztus 6-án az első atombomba felrobbant Forrás: Jakub Halun / Wikipedia

Az újabb látogatottsági rekordhoz vélhetően hozzájárult, hogy az 1945-ös atombomba-támadás áldozatainak személyes tárgyaival és új fényképekkel kibővített állandó kiállítással nyílt meg tavaly áprilisban az emlékmúzeum főépülete két évig tartó felújítás után.

A járványveszély kezdetéig, januárig 20 százalékkal volt magasabb a látogatók száma az előző évinél.


A felújított keleti épületszárnyban jelenleg 540 tárgy van kiállítva. Az újonnan kihelyezett képek egyike egy életnagyságú fotó egy lányról, aki az atombomba által elpusztított terület előtt áll.

A fekete-fehér fényképek egy része a súlyosan összeégett áldozatokat örökíti meg.

Az intézmény szerint az áldozatok ruháinak, cipőinek, fényképeinek és rajzainak bemutatásával sikerül mélyebb hatást gyakorolni a látogatókra, mint azzal, ha csupán magyarázó szövegeket használnak. A főépületben továbbá külön szekciót alakítottak ki az atombomba-támadáskor Hirosimában lévő amerikai hadifoglyoknak, és a többi külföldi áldozatnak.

Hirosima az atomtámadás után Forrás: US National Archive

A főépületnek számító keleti szárnyban kaptak helyet azok a papírdarvak is, amelyeket Barack Obama ajándékozott az intézménynek a japán városban tett látogatásakor.

A múzeum főépületét 2017 áprilisában zárták be, hogy megújítsák állandó kiállítását és földrengésbiztossá tegyék a szerkezetét.

A múzeumban ez volt a harmadik jelentősebb renoválás az intézmény 1955-ös megnyitása óta.