Továbbra sem csökken a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

Észak-Macedónia, koronavírus
Szkopje, 2020. február 25. Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő macedón rendőrtiszt Tabanovcéban, a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határátkelőhelyen 2020. február 25-én. A macedón kormány szigorította az ellenőrzést a tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi terjedése miatt. Olaszországban 228-ra nőtt a fertőzöttek száma, és eddig legkevesebb hét ember halt bele a betegségbe. MTI/EPA/Georgi Licovszki
Vágólapra másolva!
Továbbra is folyamatosan nő a fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, az exponenciális vagy robbanásszerű növekedés azonban elmaradt. Ez pedig az illetékesek szerint jó hír a térség számára.
Vágólapra másolva!

Észak-Macedóniában 760-ról 828-ra nőtt a fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában, a járvány kitörése óta 34 haltak meg a fertőzéssel összefüggésben. Az egészségügyi miniszter bejelentette:

Ez azt jelenti, hogy péntek délutántól jövő kedd reggelig mindenkinek tilos lenne az utcára lépni.

Hozzátette, az intézkedés a következő hétvégéken is érvényben maradhat, ha szükség lesz rá. Mint mondta, a járvány április végén tetőzhet az országban, azután enyhíthetnek az intézkedések szigorán.

Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő macedón rendőrtiszt Tabanovcéban, a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határátkelőhelyen Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Szerbiában is hasonló intézkedésekre lehet számítani a pravoszláv húsvét alkalmából. Erről azonban még nem érkezett hivatalos bejelentés. A mostani hétvégén már teljes kijárási tilalom volt érvényben péntek 17 óra és hétfő reggel 5 óra között. Várhatóan a következő hétvégén is hasonló vagy szigorúbb intézkedés várható.

Vasárnapról hétfőre 3380-ról 3630-ra nőtt az igazolt fertőzöttek, és 74-ről 80-ra a halottak száma.

Montenegróban kilenccel, 263-ról 272-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma hétfőre, és három halálos áldozata van a vírusnak. A pénzügyminiszter bejelentette, hogy a járványt követő gazdasági mentőintézkedések miatt újra kell tárgyalni az idei évi költségvetési tervet, az átütemezésről májusban vagy júniusban dönthetnek.

Koszovóban egy nap alatt 283-ról 362-re nőtt a betegek száma. A kormány közölte, hogy ezentúl az egészségügyi minisztérium - a többi tárcával folytatott tárgyalások után - hozza meg az elővigyázatossági intézkedéseket. A kormány ezt azt követően jelentette be, hogy

Bosznia-Hercegovinában a járvány kezdete óta 60 százalékkal visszaesett az autópályák forgalma - közölték az illetékesek. A nyugat-balkáni országban egy nap alatt 946-ról 1014-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Eddig 39-en haltak bele a betegség szövődményeibe.