Készlethiányra hivatkozva állataltatókat használhatnak embereken Svédországban

Stockholm, 2020. április 11. Stockholmi vendéglátóhelyek teraszai a koronavírus-járvány idején, 2020. április 11-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund
Vágólapra másolva!
A svéd gyógyszerészeti ügynökség engedélyt adott rá, hogy általában állatokon használt altatókat embereken is alkalmazzanak, mivel a koronavírus-járvány miatt vészesen fogynak a készletek – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Svéd Gyógyszerészeti Ügynökség arról számolt be, hogy a hagyományos Propofol névre hallgató gyógyszer, melyet az altatóorvosok használnak, fővárosszerte porciózva van, és ezért hivatalosan is engedélyezte, hogy

amikor a készletek kifogynak, a kórházak olyan gyógyszereket is alkalmazhatnak majd, amiket általában az állatokon szoktak használni.

Stockholmi vendéglátóhelyek teraszai a koronavírus-járvány idején, 2020. április 11-én Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

Björn Eriksson, a stockholmi egészségügyi igazgató elmondta, tisztában vannak a helyzettel, és igyekeznek csak akkor használni a mesterséges altató gyógyszereket, amennyiben az elengedhetetlen, és alternatív gyógyszereket is alkalmaznak.

A svéd eszközhiány már régóta komoly problémát jelent országszerte,

de főleg a fővárosban, ami a megbetegedések központjává vált.

Egyes kórházak állami segítség nélkül saját maguknak szervezték meg a védőfelszerelések beszerzését Kínából.

Az SVT arra is rámutatott, hogy a járvány miatt drasztikusan csökkent az országban elvégzett nem sürgősségi műtétek száma. Az infografikákon jól látszik, hogy már az év 14. hetében 63 százalékkal csökkent az ilyen műtétek száma, és a sürgősségi beavatkozások száma pedig hullámzó, de tartja magát.

Svédországban jelenleg majdnem 11 ezer fertőzöttje van a járványnak és 919 halottja.

A magas esetszám azzal magyarázható, hogy Svédország a nyájimmunitás módszere mellett tette le a voksát, és nem vezetett be más országokhoz hasonló karanténkorlátozásokat.

A halálozások száma kapcsán Anders Tegnell állami járványszakértő azt nyilatkozta, azokat többféleképpen mérik, de senki nem olyan pontosan, mint Svédország, ami azt jelenti, hogy más országokban rosszabb a helyzet, mint azt a statisztikáik mutatják, míg a svéd adatok közelebb állnak a valósághoz.

Tegnell kedd délelőtt azt is elmondta, hogy

Hozzátette, ezt leszámítva a svéd számok jók, „csak" a halálozások kiugróak.