Már több mint ezer halálos áldozata van a koronavírusnak Svédországban

ttcorona health virus lifestyle Horizontal, koronavírus, Svédország
Stockholmers enjoy the sun at a terrace on a square in central Stockholm on March 26, 2020 amid the novel coronavirus pandemic. (Photo by Janerik HENRIKSSON / various sources / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Svédországban 1000 fölé emelkedett a Covid-19 betegség miatt meghalt emberek száma kedden. A skandináv országban az egészségügyi hatóságok összesítése szerint kedd délutánra 11 445-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, a halottaké pedig 1033-ra nőtt.
Vágólapra másolva!

Svédország ezzel messze maga mögött hagyta Norvégiát (6605 fertőzött és 134 haláleset), illetve Dániát (mintegy 6691 fertőzött és 299 haláleset), igaz 10,3 millió lakosával majdnem kétszer annyian lakják, mint a másik két skandináv államot külön-külön.

Anders Tegnell, a svéd egészségügyi szolgálat járványügyi szakértője szerint a halottak nagy száma azzal magyarázható, hogy a vírus elérte az idősotthonokat is.

– mondta.

Nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak Forrás: AFP/Janerik Henriksson

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben:

nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak.

Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani.

Svéd kutatók kedden élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit,

sürgették a baloldali svéd kormányt, hogy "gyors és radikális intézkedésekkel" gátolja a járvány további terjedését az országban.

A Dagens Nyheter című stockholmi napilapban megjelent véleménycikkben

az iskolák és vendéglátóhelyek bezáratását követelték.

Szorgalmazták ezenfelül az idősotthonokban dolgozók megfelelő védőfelszereléssel való ellátását, illetve az egészségügyi dolgozók körében a tömeges koronavírustesztek végrehajtását.