Az Európai Unió komoly reformokra szorul, a koronavírus-járvány sokakban tudatosította a szervezet gyengeségét - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, volt kormányfő a Gazeta Polskanak adott interjújában.

Amennyiben most a koronavírus-járvány körüli helyzetből már levonhatók valamilyen gyakorlati következtetések, akkor annyi elmondható, hogy az EU "nagyon komoly reformokra és változásokra szorul" - mondta Kaczynski. Szerinte az EU "a szuverén európai nemzetek" szervezete kell hogy legyen. Az ENSZ alapokmánya szellemében az ilyen szervezet tagállamai a pontosan meghatározott területeken kívül "maguk intézik dolgaikat, és ebbe senki sem jogosult beleszólni" - mondta Kaczynski. 

Jaroslaw Kaczynski: Az európai információs politika az utóbbi évtizedekben a hazafias magatartások kiszorítását, így a saját haza iránti lojalitás gyengítését céloztaForrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

"Meggyőződésem, hogy a járvánnyal összefüggő jelenlegi válság nagyon sok emberben tudatosította ez EU gyengeségét, megmutatta a nemzetállamok kulcsfontosságú szerepét" - jelentette ki.  Az európai információs politika az utóbbi évtizedekben "a hazafias magatartások kiszorítását, így a saját haza iránti lojalitás gyengítését célozta" - állapította meg. Úgy látta: a közvélemény ilyen befolyásolása részben hatékonynak bizonyult, például sikerült úgy beállítani Lengyelország és az EU viszonyát, mintha az ellentétes lenne. Közben az ilyen ellentét "teljesen mesterkélt" - húzta alá a politikus.

Hangsúlyozta: Lengyelországnak az EU-ban kell lennie. "Az unió viszont semmiképp sem valamiféle állam, hanem egy nemzetközi szervezet", melyre a tagállamok a gazdasági témák kivételével szuverenitásuknak csak nagyon kis részét ruházzák át.