Kaczynski: A koronavírus-járvány tudatosította az EU gyengeségét

Jaroslaw Kaczynski In Krakow 2019 CANDIDATE CHAIRMAN Cracow Deputy DEPUTY PRIME MINISTER Domestic Life EU Editorial ELECTION Election 2019 EUROPE European 2019 EUROPEAN PARLIAMENT Human Interest Justice - Concept KRAKOW - POLAND Krakow Law and Justice - P
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) újraválasztott elnöke.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió komoly reformokra szorul, a koronavírus-járvány sokakban tudatosította a szervezet gyengeségét - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, volt kormányfő a Gazeta Polskanak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Amennyiben most a koronavírus-járvány körüli helyzetből már levonhatók valamilyen gyakorlati következtetések, akkor annyi elmondható, hogy

az EU "nagyon komoly reformokra és változásokra szorul"

- mondta Kaczynski. Szerinte az EU "a szuverén európai nemzetek" szervezete kell hogy legyen. Az ENSZ alapokmánya szellemében az ilyen szervezet tagállamai a pontosan meghatározott területeken kívül "maguk intézik dolgaikat, és ebbe senki sem jogosult beleszólni" - mondta Kaczynski.

Jaroslaw Kaczynski: Az európai információs politika az utóbbi évtizedekben a hazafias magatartások kiszorítását, így a saját haza iránti lojalitás gyengítését célozta Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

"Meggyőződésem, hogy a járvánnyal összefüggő jelenlegi válság nagyon sok emberben tudatosította ez EU gyengeségét, megmutatta a nemzetállamok kulcsfontosságú szerepét" - jelentette ki.

Az európai információs politika az utóbbi évtizedekben "a hazafias magatartások kiszorítását, így a saját haza iránti lojalitás gyengítését célozta"

- állapította meg. Úgy látta: a közvélemény ilyen befolyásolása részben hatékonynak bizonyult, például sikerült úgy beállítani Lengyelország és az EU viszonyát, mintha az ellentétes lenne. Közben az ilyen ellentét "teljesen mesterkélt" - húzta alá a politikus.

Hangsúlyozta: Lengyelországnak az EU-ban kell lennie.

"Az unió viszont semmiképp sem valamiféle állam, hanem egy nemzetközi szervezet",

melyre a tagállamok a gazdasági témák kivételével szuverenitásuknak csak nagyon kis részét ruházzák át.