Karanténban egy bolgár falu egy klinikáról megszökött fertőzött miatt

2020.04.14. 21:03

Kéthetes karantén alá helyeztek kedden Bulgáriában egy falut egy klinikáról megszökött koronavírussal fertőzött idős férfi miatt.

Az 58 éves vírusfertőzött, súlyosan cukorbeteg férfi a dél-bulgáriai Sztara Zagora városának kórházából szökött meg, majd taxival hazavitette magát szülőfalujába, a mintegy 30 kilométerre lévő Panicserevóba - közölte a bTV bolgár hírtelevízió helyi tudósítója.
Kiril Ananiev bolgár egészségügyi miniszter kedden azonnali hatállyal vesztegzár alá helyezte a települést.

A rendőrök a lakásán meg is találták a férfit, akit mentővel visszaszállítottak a városi klinikára.

A közszolgálati rádió beszámolója szerint

a taxisofőrt is megtalálták, őt is karanténba helyezték.

A faluban korábban már négy ember vírustesztje lett pozitív, és kilenc embert helyeztek házi karantén alá.

A koronavírus-járvány miatt orrukat-szájukat védő, és a fertőzésveszély miatt biztonságos távolságot tartó ügyfelek sorban állnak egy szófiai munkaügyi hivatal előtt 2020. április 8-án. A járvány miatt elrendelt védekező intézkedések bevezetése óta mintegy 44 ezer ember vált munkanélkülivé Bulgáriában.Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

A mintegy hétmillió lakosú Bulgáriában eddig 713 fertőzöttet azonosítottak, közülük 35-en meghaltak, és 81-en meggyógyultak.A járvány tetőzését szakemberek az április 19-i ortodox húsvétot követően várják. A bolgár templomok az ünnepek idején nyitva tartanak, de egészségügyi óvintézkedéseket kell foganatosítaniuk, a papoknak és híveknek pedig kötelező a szájmaszk viselése.

A bolgár kormány azonban már virágvasárnap otthonmaradásra intette az embereket, a felhívásnak pedig a többség eleget is tett.
Bulgáriában május 13-ig egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek.