A kínai főváros egészségügyi bizottsága szerint a vesztegzár feloldása óta Vuhanból Pekingbe utazók között eddig egyetlen koronavírus-fertőzött sem volt. Beszámolójuk szerint eddig 1056, Vuhanból érkező utasnál végezték el az új koronavírustesztet, mióta a közép-kínai városban, ahonnan a vírus tavaly terjedni kezdett, április 8-án feloldották a január 23. óta bevezetett vesztegzárat.

A bizottság szerint a negatív teszteredmények azt jelzik, hogy Vuhan mára már biztonságossá vált.

A hivatalos adatok szerint a 11 milliós Vuhanban 50.008 embernél alakult ki az új koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű megbetegedés, közülük 

2579-en haltak meg, és 218-an állnak még kezelés alatt. 

A kínai szárazföldön hétfőn 89 újabb beteget diagnosztizáltak Covid-19-cel, közülük 86-an külföldről utaztak be - derült ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság keddi közléséből.

Maszkot viselő utasok egy vuhani pályaudvaronForrás: Imaginechina via AFP/Liu Yujie/Liu Yujie

Mivel ugyanaznap csupán 75 Covid-19-cel kezelt páciens hagyhatta el a kórházat, az aktív esetek száma az előző naphoz képest immár harmadik egymást követő napon tovább emelkedett. 

Jelenleg 1170 aktív esetet - vagyis kezelés alatt álló beteget - tartanak számon országszerte, közülük 116 páciens állapota súlyos. 

Ugyancsak hétfőn 54 panaszmentes vírushordozót is azonosítottak.

Az új koronavírussal összefüggő újabb halálozásról nem számoltak be - ez a járvány kitörése óta a harmadik olyan nap - április 6. és 11. után -, amikor nem növekedett a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén, ahol eddig 3341-en haltak meg a járvány miatt.

Védőmaszkos utasok a vuhani repülőtéren 2020. április 8-án, miután feloldották az új koronavírus miatt elrendelt vesztegzárat Hupej tartomány székhelyénForrás: MTI/AP/Ng Han-Kuan

A Hszinhua kínai állami hírügynökség keddi tudósítása szerint az országban két kísérleti vakcina kezdeti szakaszú, embereken történő klinikai tesztelését hagyták jóvá. Mindkét oltóanyag a kórokozó inaktivált mikroorganizmusait tartalmazza az immunogenitás - immunválaszt kiváltó képesség - erősítésére. Emellett a kínai haditudományi akadémia egyik intézete által kidolgozott, harmadik szer klinikai tesztelése már március 16-án megkezdődött.