A koronavírus miatt új jelenséget tapasztalnak a migránsok körében, az illegális visszaáramlást a kibocsátó országokba - mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Speidl Bianka vezető kutató közölte, hogy több ezren térhettek már vissza hazájukba Európából a koronavírus-járvány miatt; a hazatérők - az érkezőkhöz hasonlóan - embercsempészek segítségét veszik igénybe.

A koronavírus miatt új jelenség tapasztalható a migránsok körében, amely a kibocsátó országokba való illegális visszaáramlás jelensége.Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Hozzátette, ez azonban csak átmeneti állapotnak tekinthető, és az a fő kérdés, Európa milyen szabályozást vezet be a járvány lecsengése után, hogy a tömeges migrációt kontrolláltabb folyamattá tegye. A járvány miatt a kibocsátó országok is rájöttek arra, hogy szükségük van egészségügyi szakemberekre, ezért például az orvosok kiutazását korlátozták. Végül a Migrációkutató Intézet vezető kutatója jelezte, hogy Szíriából például nagyon sok orvos távozott nyugati országokba, ami jelentős veszteség volt a közel-keleti államnak.