Amerikai vezérkari főnök: Nem tudni biztosan, honnan ered a koronavírus

2020.04.15. 20:58

Az új típusú koronavírus valószínűleg nem laboratóriumból szabadult ki, de ez sem tudható bizonyossággal, eddig egyetlen feltételezést sem sikerült igazolni - jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a Pentagonban, újságírói kérdésekre válaszolva.

A tábornok az amerikai hírszerzés információira hivatkozva fejtette ki véleményét a rendkívül gyorsan terjedő vírus eredetéről.

Mark MilleyForrás: AFP/Mandel Ngan

Arra az újságírói kérdésre, hogy legalább minimális bizonyítékot sikerült-e találni a vírus laboratóriumi előállítására és esetleges véletlen kiszabadulására, Mark Milley nem adott egyértelmű választ.

"Sokféle hír és spekuláció lát napvilágot a sajtóban, blogokban és másutt is. Nyilván senkit nem lep meg, hogy magam is buzgó érdeklődést tanúsítok az ügy iránt, sok hírszerzési anyagot vizsgáltam át tüzetesen. Azt mondhatom, hogy jelenleg nincs meggyőző bizonyíték, jóllehet, az eddigiek arra utalnak, hogy a vírus természetes úton terjedt el. De még ez sem biztos" - jelentette ki a tábornok.

A vírus terjedésének természetes útja, tudósok szerint, az lenne, hogy fertőzött állatok hordozták a kórokozót, és ezekről terjedt át emberre. Egyelőre azonban még csak feltételezések vannak arról is, hogy a vírus denevérekről, kígyókról, vagy a pikkelyes tobzoskákról terjedt el.

Az amerikai sajtóban és egyes politikusok körében is elterjedőben van azonban az a nézet, miszerint a tudósok által teljesen ismeretlennek tartott új vírus a vuhani állami virológiai intézet laboratóriumából szabadulhatott ki, méghozzá véletlenül.

Az intézményben - sajtóértesülések szerint - denevérekkel is kísérleteznek.

A FoxNews televízió a napokban foglalkozott ezzel a feltevéssel, és név nélkül idézte a vuhani egyetem kémiai és élettudományi karának négy tudósát, akik - az amerikai televízió információi szerint - tanulmányban erősítették meg, hogy a vírus laboratóriumból eredt.

Kedden este szintén a FoxNews szólaltatta meg Tom Cottont, Arkansas állam republikánus szenátorát, valamint Matt Gaetz floridai republikánus képviselőt. Mindketten a vírus feltételezett laboratóriumi eredetéről nyilatkoztak.

A koronavírus a sejtekben.Forrás: IMBA/Tibor Kulcsar

A The Washington Post kedden arról írt, hogy az amerikai külügyminisztérium 2018-ban diplomáciai csatornákon figyelmeztette Pekinget a vuhani laboratórium biztonságosságának és menedzsmentjének hiányosságaira. A lap a tudóstársadalom többségének azon álláspontja mellett tette le a voksát, hogy az új típusú koronavírus fertőzött állatokról terjedt el. Mindazonáltal idézett egy szakértőt, aki annak sem zárta ki a lehetőségét, hogy a vírus laboratóriumból szabadult ki.

Kedden erről a The Washington Post-cikkről faggatták Mike Pompeo amerikai külügyminisztert is egy rádióinterjúban. Pompeo elhárította a konkrét választ. Csak annyit mondott: tudjuk, hogy ez a világjárvány Vuhanból, Kínából ered, s tudjuk, hogy voltak ott olyan piacok, ahol élő állatokat árultak. Most kezdjük részletekből összerakni, hogy mi a valóság.