Paprikaspray-t és gumibotot használnak majd a holland rendőrök a kijárási korlátozásokat megszegők ellen

Drónokkal ellenőrzik, hogy otthon tartózkodnak-e az emberek
Vágólapra másolva!
Az újranyitás veszélyességéről és a korlátozások feloldásának szükségességéről beszélnek egyszerre Európában. Ausztriában, Dániában és Spanyolországban meg is kezdődött a korlátozások enyhe feloldása, Olaszországban pedig május 3-ig, Franciaországban május 11-ig meghosszabbították a jelenlegi korlátozó intézkedéseket. Miközben sok kritika éri a nyitás elmaradását, vagy éppen magát a nyitást is, a kormányok a gazdasági és egészségügyi szempontokat hangsúlyozó szereplők részéről kétoldalról kerülnek egyre fokozódó nyomás alá. Oroszországban mindeközben QR-kód kérvényezésével lehet csak elhagyni a lakóhelyet, Izraelben pedig drónokkal ellenőrzik a toronyházakban a karantén alá vont emberek tartózkodási helyét. A súlyos állapotok és tömeges elhalálozások miatt razziákat tartanak Lombardiában, Spanyolországban folyamatosak a viták az idősotthonokban meghaltak valós számáról, de hasonlóan sok az áldozat, jelentős a kapacitás- és védőfelszerelés-hiány, valamint nincsenek megbízható adatok Nagy-Britanniában, Franciaországban és Belgiumban is. Mindeközben egyre több hír érkezik arról is, hogy a bevándorlók esetében sokkal magasabb a fertőzöttek száma (Norvégia, Svédország, Nagy-Britannia). Folyamatosak a beszámolók arról, hogy számos ország nagyvárosaiban egyes negyedekben ellehetetlenült a járványügyi intézkedések betartatása (Svédország, Franciaország), Belgiumban a hétvégén zavargások törtek ki, Hollandiában pedig maguk a hatóságok követelnek maguknak szigorúbb intézkedési jogköröket. Az Alapjogokért Központ járvánnyal kapcsolatos külföldi összefoglalóját mutatjuk.
Vágólapra másolva!

Ausztria

Április 14-től a kertészeti központok és a fémáru üzletek kivételével - csak a kisebb, 400 m2 alapterületű üzletek nyithatnak újra. A jogi szakértők szerint ez a kormány által megállapított szabály sértheti az alkotmányt, és komoly következményekkel járhat a szövetségi kormány számára.

Ausztriában már márciusban történtek megbetegedések különböző idősotthonokban. Több megbetegedést is regisztráltak Tirolból, amely tartomány a járvány egyik gócpontjának számít.

Májustól a kültéri sporttevékenységet biztosító létesítmények kinyithatnak, így példának okáért a lovas és golfklubok elérhetőek lesznek. A tervek szerint május elején kinyitnak a nagyobb üzletek is, s várhatóan ezeket követik majd május közepén a gasztronómiai szolgáltatók és a hotelek. Az iskolák május második feléig biztosan zárva maradnak.

Franciaország

Egy közvélemény-kutatás alapján a franciák egyetértenek a korlátozások meghosszabbításával, de az iskolák újranyitásával nem. Az európai határok lezárásával a megkérdezettek 92 százaléka, a kijárási korlátozás meghosszabbításával május 11-ig 84 százaléka értett egyet. Ezzel szemben az iskolák május 11-e utáni újranyitását 54% ellenezte. Az egészségügyi és gazdasági válságot egy, a kormánnyal szembeni bizalmatlansági válság is tetézi, mivel a franciák 56 százaléka szerint a kormány nem tesz meg minden tőle telhetőt a járvány megfékezése érdekében.

Sérülhetnek a fogvatartottak jogai, ugyanis míg sokakat a túlzsúfolt börtönökből szabadon engedtek, más raboknak meghosszabbították a szabadságvesztését, és az ítélkezési szünet miatt sokaknak a tárgyalása is elmarad. Ha valakit letartóztatnak, a szociális távolságtartási szabályok miatt az ügyvédje nem lehet jelen a kihallgatásán. Tekintettel arra, hogy sok rendőrségen és bíróságon nincsen megfelelő technika a videóhívások lebonyolítására, a letartóztatott személy gyakorlatilag magára marad, védelem nélkül.

Továbbra is tervben van egy mobilapplikáció bevezetése, amely a felhasználó GPS-adatait követve Bluetoothon keresztül ellenőrzi és értesíti, ha keresztezi az útját egy fertőzött beteg. Európában ezt a megfigyelési módszert nehezíti a GDPR, de nem ez az egyetlen aggály az applikációval kapcsolatban: volt, aki megjegyezte, hogy ezzel akár a politikai ellenfeleiket is megfigyelhetik, kikkel találkoznak, hová mennek. Másokat az aggaszt, hogy bár először arról volt szó, hogy önkéntesen lehetne letölteni az alkalmazást, és így lehetne részt venni a “projektben”, a belügyminiszter nem cáfolta, hogy ne tennék kötelezővé a digitális lekövetést.

Bajban van a francia gazdaság, méghozzá a második világháború óta nem volt ilyen rossz helyzetben. Az előrejelzések szerint a költségvetési hiány 9% körül alakul, az államadósság a GDP 115 százalékára ugorhat. A pénzügyminiszter bejelentése szerint a GDP 8 százalékkal csökkenhet. A kisebb vállalkozásoknak nyújtott támogatást 1500 euróról 5000 euróra emelik. A munkaügyi miniszter bejelentése szerint pedig már 8,7 millió munkavállaló “részleges munkanélküli”. Ez azt jelenti, hogy a különleges munkaügyi intézkedést a múlt héthez képest 700 ezerrel többen vették igénybe.

Feláldozzuk minden személyes adatunkat? Forrás: The Economic Times

Spanyolország

Továbbra is eltérő adatokat közöl a kormányzat és Madrid város a koronavírusban meghalt személyekről. Miközben a város tanácsa szerint Madridban 10,017 fő halt meg a vírusban (ebből 2800 idősotthonban és 600 fő az otthonában, addig a kormányzati közlés csak 6,568 főt közölt. Az idősotthonok kapcsán megbecsülhetetlenek a számok, az elmúlt héten még egyes források legalább 4200 halottról számoltak be az idősotthonokban Madridban, szemben a központi 700 fős körüli számmal.

Több mint 40 családügyi szervezet és oktatási szakértő azt javasolja a kormánynak, hogy nyissa meg az iskolákat a nyáron, annak érdekében, hogy az idei tananyag ne vesszen el, a problémás diákok felzárkózhassanak. 8,2 millió diák már 1 hónapja távoktatásban részesül, miközben a családok 10%-ában nincs internet, és az állásvesztések miatt egyre nagyobb a családokban is a feszültség a bezártság miatt.

A VOX nevű párt azzal vádolta meg a baloldali spanyol kormányt, hogy az idősotthonokkal kapcsolatos felelőtlen és hanyag eljárásával erőszakos eutanáziát honosított meg.

Olaszország

Lombardiában razziákat tartanak a tömeges elhalálozások miatt, május 3-ig meghosszabbította a kijárási tilalmat az olasz kormány. A cégek levélben tiltakoznak, hogy a további hosszabbítás miatt nem lesznek képesek fizetni az alkalmazottakat. A kormány ugyanakkor jelezte, nem engedhetik meg, hogy a járvány újra felszökjön. A március 12. óta tartó leállások miatt Olaszország 1,3 millió építőipari dolgozójának fele, a szolgáltató szektor munkavállalóinak harmada van kényszerszabadságon. Szakértők szerint minden hét leállás 0,75%-kal csökkenti az éves GDP-t.

Olaszországban a családok harmadában nincs számítógép vagy tablet. Délen ez az arány már 41%!

Koporsók sorakoznak Olaszországban Forrás: this-is-italy.com

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban az akut védőfelszerelés-hiány miatt azt tervezik, hogy újra használják az egyszer használatos köpenyeket és maszkokat – derül ki egy kiszivárgott kormányzati dokumentumból.

Az Egyesült Királyságban a koronavírus miatt kórházba kerültek egyharmada valamilyen etnikai kisebbséghez tartozik. Ezt a BBC közölte. Már számos országban kiderült, hogy a bevándorlók körében sokkal magasabb a fertőzöttségi arány, mint az országok őslakossága körében, azonban ez az első eset, hogy egy nagy párt, a Munkáspárt nyíltan követeli eme jelenség okainak kivizsgálását.

Az egészségügyi maszk fertőtlenítésének egyik módszere – rizsfőző Forrás: CNA

Hollandia

A közúti felügyelők arra kérik az igazságügyi minisztert, hogy sürgősségi szabályozással jogosítsa fel őket paprikaspray és gumibot viselésére és használatára. A rendőr szakszervezet követeli, hogy házi őrizetbe lehessen helyezni azokat, akik megszegik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, így a 1,5 méteres távolságtartási szabályt. A hétvégén mintegy 1800 esetben kellett eljárniuk, és szerintük a felnőttekre kiszabható 390 eurós és a kiskorúakra kiszabható 95 eurós bírság nem bír kellő visszatartó erővel.

Sokan kritizálják a holland kormányt az egészségügyi védőeszközök beszerzése kapcsán, szerintük ugyanis az túl lassan történt. Hiába voltak olyan cégek, amelyek bejelentették, hogy tudnak gyártani, csak múlt szerdán, két hét elteltével adott nekik zöld jelzést az egészségügyi miniszter.

Az IMF előrejelzése szerint a holland gazdaság 7,5 százalékkal visszaeshet. A munkanélküliség 6,5 százalékra nőhet az országban.

Belgium

Az IMF előrejelzése szerint a belga GDP 6,9 százalékkal eshet vissza, majd 2021-ben 4,6 százalékkal nőhet. A belga gazdaság tavalyi növekedése 1,4% volt.

Dánia

Dániában április 15-ével újranyitottak az iskolák és óvodák, azonban a mai napon csupán az intézmények fele kezdi meg működését, az iskolák fele további időt kért a hatályban lévő intézkedéseknek való megfeleléshez. Az összes intézmény megnyitása április 20-ára várható. Közben Mette Frederiksen miniszterelnök bejelentette, hogy felgyorsítják az ország újraindítását.

Az elkövetkező időszak az egyik legsötétebb korszak lesz a dán gazdaság történelmében – jelentette ki Nicolai Wammen, az ország pénzügyminisztere. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a kormány 3-6% közötti gazdasági visszaeséssel és elszálló munkanélküliséggel számol.

Távolságtartó sorban állás egy dán iskola bejárata előtt Forrás: AFP

Norvégia

Norvégiában a rendkívüli intézkedések enyhítésének keretein belül újraindítják a rendőrség néhány alapvető feladatellátását, mint például a súlyos bűncselekmények jelentését, az útlevéligénylést és a bevándorlási ügyintézést.

Svédország

Meghozták szomorú eredményüket a svéd baloldali kormány hiperliberális járványkezelő intézkedései: messze itt a legrosszabbak a fertőzési és halálozási arányok az északi országok között. Svédországban nem csupán a legmagasabb a koronavírusos megbetegedések aránya a lakosság számához viszonyítva, de eddig többen veszítették életüket a betegségben, mint az összes többi skandináv országban együttvéve.

Finnország

Egyre komolyabb aggodalomra ad okot, hogy míg a finn őslakos népesség körében Helsinkiben alig 0,2%-os a koronavírus-fertőzöttség, addig a Finnországban élő szomáliaiak több mint 1,8%-a fertőzött. Erre reagálva a hatóságok biztosították a bevándorlókat, hogy mindent megtesznek ellátásuk érdekében, és hogy felderítsék a fertőzés gyors terjedésének okait.

Pauli Rautiainen, a Tamperei Egyetem köz- és alkotmányjoggal foglalkozó docense szerint felettébb aggályosak a kormány intézkedései a különleges jogrendet illetően. Ahogy Rautiainen mondja, a kormánynak a veszélyhelyzet lejárta előtt két héttel rendeletet kell benyújtania a parlament elé sürgősségi hatáskörének kiterjesztésének megvitatására. Ennek határideje április 5. volt, a kormány azonban semmi hasonlót nem tett.

Törökország

Törökország a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, az előző heti szigorításoknak megfelelően, ismételten két napos – hétvégi – kijárási tilalmat vezet be harmincegy nagyvárosban.

Az április 14-én 279-41 arányban elfogadott büntetőjogi reform a különböző végrehajtási intézményekben lévő több ezer elítélt büntetésének enyhítésére irányult, hogy megakadályozzák a börtönökben kialakuló túlzsúfoltságot és a koronavírus terjedését. A törvény nagyjából megkétszerezi az alternatív végrehajtási intézkedések lehetőségét érintő személyek körét - amely mintegy 90.000 embert jelent.

Izrael

Egy héten belül másodszorra van érvényben teljes lakhelyelhagyási tilalom Izraelben, kedd este 5-től csütörtök hajnali 5-ig. Tilos elhagyni a lakóhelyet, illetve a jeruzsálemiek esetében a kijelölt “kerületet”. Az autópályákon 44 barikádot állítanak fel, illetve 9000 rendőr és határőr felel a tilalom betartatásáért. A szabályok nem vonatkoznak az arab közösségekre.

Izrael elkezdett készletet felhalmozni a vírus kezelésében hatékonynak vélt malária elleni gyógyszerből, melynek hatóanyaga a hidroxiklorokin. Az orvosok nincsenek meggyőződve róla, hogy érdemes használni a kezelések során, de Izrael el akar kerülni egy esetleges nemzetközi versenyt a gyógyszerért, ha annak hatékonysága mégis beigazolódna.

Némi aggodalmat okoz az izraeli rendőrség legújabb módszere a koronavírussal fertőzött, hatósági házi karanténban lévő állampolgárok ellenőrzésére. Drónokkal tekintenek be a lakásokba, hogy biztosan ott tartózkodnak-e a betegek. Egyelőre a magas toronyházaknál alkalmazzák, így el is tudják kerülni a fertőzöttek közelségét. Egyesek szerint ez a módszer a magánéletet sérti.

Drónokkal ellenőrzik, hogy otthon tartózkodnak-e az emberek Forrás: AFP

Egyesült Államok

Egy Ipsos közvélemény-kutatás szerint a Demokrata Párt szavazóinak 58%-a támogatja, hogy az amerikai kormány pénzügyi juttatásban részesítse azokat az illegális bevándorlókat, akik a járványhelyzet miatt képtelenek munkát találni. Országosan az amerikaiak 40%-a támogatja és 42%-a ellenzi az ötletet.

Egy floridai bűnözőt, aki nemrég szabadult a járványhelyzet miatt, letartóztattak gyilkosság gyanújával. Eredetileg kábítószerrel kapcsolatos bűntett miatt volt börtönben.

Demokrata párti politikusok követelik, hogy a járvánnyal kapcsolatos adatokat bontsák le bőrszín és etnikai hovatartozás szerint. Úgy vélik, a COVID-19 súlyosabban érinti a kisebbségeket, mint a fehér lakosságot.

Oroszország

A YouTube letiltotta a hozzáférést Putyin elnök televíziós beszédéhez, melyet a Kreml helyezett el a platformon. Az orosz hatóságok tiltakozása után a tiltást feloldották. A YouTube tulajdonosa, a Google, tévedésre hivatkozik.

Moszkvában április 15-től kötelező lesz utazási engedélyt kérni azok számára, akik autóba vagy tömegközlekedési eszközre ülnek. Az engedély SMS-ben vagy digitális úton kérvényezhető, és egy számsor, illetve QR-kód formájában bocsátják a kérvényező rendelkezésére. Három típus igényelhető: 1. Munkába járáshoz. Ez több napra is kiadható, amennyiben a dolgozó létfontosságú munkát végez és a távmunka lehetősége nem adott.; 2. Egészségügyi intézménybe járáshoz. Ezek az engedélyek csak egy napra érvényesek, de a hét minden napján igényelhetők.; 3. Bevásárláshoz, és más korlátozottan engedélyezett tevékenységhez. Ezek az engedélyek heti két alkalommal válthatóak ki, adott napra érvényesek, és meg kell adni a tervezett útvonalat és az utazás pontos célját. A digitális engedélyek ellenőrzése miatt forgalmi dugók alakultak ki a Moszkvába vezető utakon. A városba érkező autók 50%-át ellenőrzik, egyenként kb. 30 mp alatt.

Moszkvában a fertőzöttek 85%-a 65 év alatti, 44,5%-a 18 és 45 év közötti, míg 36,5%-a 46-65 év közötti, valamint 5%-uk gyermek.

Ukrajna

Az IMF 7,7%-os GDP-visszaeséssel számol Ukrajnában. Szerintük a munkanélküliség meghaladja majd a 10%-ot. 7,2%-os inflációra számítanak.

Japán

Egyes japán közgazdászok szerint a pandémia okozta gazdasági válság leküzdésére – előző hét kedden (2020.04.07.) – elfogadott gazdaságmentő csomag, amely mértékét tekintve az eddigi legnagyobb gazdasági támogatásnak tekinthető Japán történelmében, nem elegendő, és nem lesz elég hatékony arra, hogy a gazdaságot és a családokat talpra állítsa. A különböző gazdasági társaságokat érintő egyéni családi támogatások, sürgősségi intézkedések mértéke a japán GDP 20 %-ának felel meg, amely mintegy 990 milliárd dollár.

Japán negyvenhét prefektúrájából kilencben mintegy 80 %-os a telítettség a koronavírusos betegek számára fenntartott ágyakból. Az NHK (Nippon Hōsō Kyōkai) cikke alapján összesen mintegy 9.600 ágy áll rendelkezésre országszerte a koronavírusos betegek számára, és a jelenlegi adatok szerint a kórházban ápoltak száma már mintegy 5.000 fő.

Dél- Korea

A koronavírus okozta problémák ellenére a 2020-as parlamenti választások részvételi aránya szerdán délután négykor elérte a majd 60%-ot, amely az előző választási adatok szerint mintegy 9.5 %-al magasabb a korábbi szavazáson mért adatoknál.