Bocsánatot kért Olaszországtól Brüsszel, amiért nem segített nekik a bajban

VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2020. április 2. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés csökkentését célzó uniós intézkedésekről Brüsszelben 2020. április 2-án. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir
Vágólapra másolva!
A járvány kezdetén nem voltunk ott időben, amikor Olaszországnak segítő kézre volt szüksége - jelentette ki Ursula von der Leyen az EP ma kezdődött, kétnapos plenáris ülésén. Itt van az újabb beismerése annak, hogy az EU képtelen kezelni a válságot.  
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elnöke bocsánatot kért az olaszoktól, amiért nem segítettek akkor, amikor a járvány tömegessé vált az országban.

"Igaz, hogy erre senki nem volt felkészülve, de az is igaz, hogy nem voltunk ott a legelején, amikor Olaszországnak segítő kézre volt szüksége. Emiatt Európa elnézést kér" - mondta Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön.

Olaszországot nagyon súlyosan érinti a járvány, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint mindezidáig több mint 21 ezren haltak meg a betegségben. Az olaszok uniós zászlók égetésével fejezték ki haragjukat Brüsszel tehetetlensége miatt.

Brüsszel, 2020. április 2. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés csökkentését célzó uniós intézkedésekről Brüsszelben 2020. április 2-án Forrás: MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

Nem ez az első beismerése annak, hogy túl nagy kihívást jelent a világjárvány kezelése Brüsszelnek. A napokban lemondott Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács (EKT) elnöke internetes bejegyzésében, amiért szerinte az Európai Unió képtelen volt választ adni a kihívásra. "Rendkívül csalódott vagyok a koronavírus-járványra adott európai válasz miatt. (...) Elvesztettem a hitem a rendszer iránt. Eleget láttam az Európai Unió tudományos irányításából és politikai működéséből" - indokolt a szakember.

Ursula von der Leyen a napokban közzétett írásában is elismerte, hogy Brüsszel rosszul kezelte a válságot. Igen, ez az igazság: Európát eleinte részben sokkolta a láthatatlan ellenség és a példa nélküli méretű és gyorsaságú válság. A kezdeti hibákra ma is fájó visszagondolni" - fogalmazott Európa vezetője.

Brüsszel egészségügyi hivatala egyébként közel másfél hónapon át bagatellizálta a járványt, hibás jelentéseket küldött a tagállamoknak.