A következő néhány hét meghatározó lesz Európa számára az új koronavírus-járvány elleni küzdelemben - mondta csütörtöki internetes sajtótájékoztatóján Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója.

Miközben Európában lassan megközelíti az egymilliót a hivatalosan kimutatott koronavírus-fertőzöttek száma, már pozitív jelek mutatkoznak a legsúlyosabban érintett országokban, köztük Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Svájcban. Hans Kluge azonban hozzátette: nem szabad gyors győzelemre számítani, és továbbra is egy vihar közepén vagyunk. Míg egyes helyeken már csökken az új diagnosztizált betegek száma, más régiók még a koronavírus-válság tetőzése előtt állnak.

Kluge hangsúlyozta, hogy az egyes országok kormányainak, egészségügyi hatóságainak, illetve a WHO európai részlegének választ kell találniuk arra, hogy milyen mértékben és milyen feltételek mellett lehet biztonságosan és fokozatosan lazítani a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken. Nem lesz mód arra, hogy gyorsan visszatérjünk a normál kerékvágásba.

Világszerte körülbelül 137 ezren haltak bele a koronavírusba, ebből 90 ezren Európában, ami azt jelenti, hogy a globális halálesetek több mint 65 százaléka a kontinensen történt - derült ki az AFP csütörtöki összesítéséből.

Kerékpáros halad el a „Maradj otthon” felirat előtt Londonban 2020. április 13-ánForrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A legtöbb halálos áldozat Olaszországban (21 645) és Spanyolországban (19 130) van, ezeket az országokat követi Franciaország (17 167) és az Egyesült Királyság (12 868).

Világszerte már kétmillió fölött jár a hivatalos koronavírusos esetek száma, ami valójában csak töredéke a valós fertőzések számának, mert számos országban csak a súlyos tüneteket mutató betegeken végzik el a fertőzést kimutató tesztet.