Belgiumban pénteken átlépte az ötezret a koronavírus által okozott megbetegedésben meghaltak száma. Hollandiában lassul a fertőzés terjedése, de a hétvégére a regisztrált fertőzöttek száma meghaladhatja a 30 ezret.

Belgiumban pénteken átlépte az ötezret a koronavírus-járvány okozta megbetegedésben meghaltak száma - jelentette be Emmanuel André, a belga közegészségügyi szolgálat szóvivője pénteken.

Az áldozatok több mint fele idősek otthonában élt.

A vírus terjedése továbbra is töretlen, 1329 új esettel a fertőzések száma is átlépte a 35 ezret, így jelenleg 36 138 fertőzöttet tartanak számon a 11,5 millió lakosú országban.

Egy koronavírusos beteget ápolnak a CHR Verviers kórház intenzív osztályán, a belgiumi Verviers-benForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Nagyon fontos, hogy következetes döntéseket hozzanak a korlátozások enyhítésekről. Nem szabad elfelejteni, hogy minden ma született döntés hatással lesz arra, hogyan alakul a vírus terjedése a következő két hétben - hangsúlyozta André.

A válság kezdete óta több mint 140 000 tesztet végeztek el Belgiumban.

Michelin-csillagos étterem séfje főz a hajléktalanoknak

Belgium egyik legrégebbi és legrangosabb éttermének séfje hetente egyszer hajléktalanoknak főz. A két Michelin-csillagos Comme Chez Soi jelenleg zárva tart a járványügyi korlátozások miatt.

Lionel Rigolet, akinek egy-egy fogásáért akár 265 eurót (90 ezer forintot) is elkérnek az étteremben, csütörtökönként főz és szervíroz ételt száz hajléktalannak.

Rigolet-t egy helyi segélyszervezet kereste meg, amely több népkonyhát is üzemeltet. Amikor a séf megtudta, hogy a korlátozások miatt a hajléktalanoknak nincs lehetőségük naponta egyszer élelemhez jutni a szendvicsboltokban és szupermarketekben, azonnal beleegyezett az együttműködésbe.

A séf ugyanolyan odaadással készíti a bolognai spagettit a szervezet konyháján, mint ahogy a szarvasgombát, a nyelvhalat és a homárt dolgozza fel a Comme Chez Soi-ban.

Hatásosak voltak a korlátozó intézkedések Hollandiában

Hollandiában a helyi sajtó hírei szerint lassul a fertőzés terjedése. Csütörtökről péntekre 898 új fertőzést rögzítettek a közegészségügyi szolgálat statisztikái, így a járványban megbetegedettek összlétszáma 29 214.

Ez a szám a hét végén várhatóan átlépi a 30 ezret. Emellett a kórházi betegfelvételek száma is csökken: március 24-én például 559 embert szállítottak be fertőzés gyanújával, az elmúlt egy napban azonban csak 70-et.

A közegészségügyi szolgálat igazgatója, Jaap Van Diesel a holland tévécsatornáknak adott sajtótájékoztatója során elmondta, hogy a korlátozó intézkedések kifejezetten hatásosnak bizonyultak, azonban a vírus még mindig könnyen fertőz.

Hozzátette: a sebészeti szájmaszkok nem járultak hozzá a terjedés lelassulásához, a társadalmi távolságtartás azonban igen hatékony szerepet játszik ebben.

A kormány nem akarja kötelezővé tenni a maszkot

A holland kormány a parlament nyomása ellenére sem akarja bevezetni a szájmaszkok általános köztéri viselését, azonban elismerték, hogy azok akár szerepet játszhatnak a korlátozások fokozatos enyhítésének bevezetésekor.

A maszk viselése nem helyettesíti a másfél méteres távolságtartást, bár néhány szakmában, ahol ez nem lehetséges, mint például a fodrászat, akár hasznos is lehet – fogalmazott Mark Rutte holland miniszterelnök a közmédiának adott nyilatkozatában.

24 óra leforgása alatt 181-en haltak bele a járvány okozta betegségbe, a felmérések 3315 halálos áldozatot tartanak számon a 17,5 milliós lélekszámú országban.

Luxemburgban szerda óta 69 halálos áldozatot tartanak számon, azóta nincs változás. A fertőzöttek száma 71-gyel 3444-re emelkedett a félmillió lakosú nagyhercegségben.