Gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában

koronavírus ukrajna

Koronavírus-fertőzés ellen védőmaszkot viselő férfi halad el a kijevi Szent Mihály-székesegyház mellett 2020. április 7-én.
MTI/AP/Efrem Lukackij
Koronavírus-fertőzés ellen védőmaszkot viselő férfi halad el a kijevi Szent Mihály-székesegyház mellett 2020. április 7-én.
Vágólapra másolva!
Ukrajnában péntekre 501 új koronvírusos beteget regisztráltak, ezzel a fertőzöttek száma elérte 4662-t. A halálos áldozatok száma 125-re nőtt. Az egészségügyi minisztérium felhívta a lakosság figyelmét, hogy az ortodox húsvéti hétvégén ne menjenek temploma, mert zárt térben könnyen megfertőződhetnek.
Vágólapra másolva!

Ukrajnában a betegségből eddig 246-an gyógyultak fel. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteki online sajtótájékoztatóján közölte, hogy az újonnan igazolt fertőzöttek között 31 gyermek és 91 egészségügyi dolgozó van.

Előző nap 151 embert kellett kórházba szállítani,

köztük 11 gyermeket és az egészségügy 19 alkalmazottját. Az elmúlt napban 4730 koronavírus-tesztet végeztek el.

A miniszter hozzátette: fontolgatják, hogy ezentúl a koronavírusos betegekkel kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozókat ötnaponta tesztelik, tekintettel a körükben tapasztalható számottevő arányú megfertőződésre.

Arra kérték a lakosságot, hogy ne menjenek templomba az ortodox húsvéti hétvégén Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Az egészségügyi minisztérium pénteken, az e hét vasárnapjára eső ortodox húsvét előtt ismételten felhívta az embereket, hogy ne menjenek templomba, mert többedmagukkal zárt területen tartózkodva könnyen megfertőződhetnek. A tárca sajtószolgálata által kiadott közleményben példaként említette, hogy a moszkvai patriarkátushoz hű kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomplexumban már csaknem száz koronavírus-fertőzöttet igazoltak, köztük az intézmény vezetője, Pavlo metropolita is megbetegedett, és már két szerzetesük belehalt a Covid-19 szövődményeibe.

A nyugat-ukrajnai Ternopil megyében lévő

Zaliscsiki településen éppen a pap volt az első koronavírusos beteg, aki meghalt a kórházban,

de előtte mintegy ötszáz emberrel kapcsolatba került. Most Ternopil az ország harmadik legfertőzöttebb megyéje.

A kárpátaljai Munkácson egy 69 éves nőnél igazolták először a megyében a fertőzöttséget, aki legalább 19 embernek adta tovább a vírust, mivel két napig lázasan járt templomba és énekelt a kórusban - írta a minisztérium a sajtóközleményben.