Arról ír a legolvasottabb angol nyelvű holland lap, az NL Times, hogy a Mark Rutte (Szabaddemokrata Néppárt, a Momentum testvérpártja-szerk.) vezette liberális kormányokat szakértők az utóbbi években már három alkalommal is arra figyelmeztették, hogy készüljenek fel egy esetleges hollandiai járványhelyzetre, utalva a 2014-2015-ös nyugat-afrikai Ebola-járvány tapasztalataira. Mindezek ellenére Rutte semmit sem tett a felkészülés érdekében, a külügyi és az egészségügyi tárca most egymásra próbálja hárítani a felelősséget, Rutte pedig meg sem szólal az ügyben, helyette az európai szolidaritást ássa alá, a koronakötvények elszabotálásával. A 17,4 milliós Hollandiában már több, mint 30 ezer fertőzött van, 3500-an meghaltak.

A NL Times információi szerint, 2018-ban a holland Közegészségügyi, Népjóléti és Sportminisztérium felkérte Ger Steenbergen egészségügyi tanácsadót, szakértőt, a Groningeni Egyetem tanárát, írjon egy tanulmányt arról, hogy a hágai kormány hogyan léphetne fel a világjárványok ellen, konkrétabban mit kellene tegyen a pandémiák hollandiai szakaszai hatásainak a tompítása érdekében.

Ger SteenbergenForrás: Youtube

A szakértő munkáját részben a 2014-2015-ös nyugat-afrikai Ebola-járvány tapasztalataira alapozta.Ger Steenbergen még 2018-ban elkészítette a tanulmányát, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy Hollandiában rendelkezésre állnak azok az információk és tapasztalatok, amelyek lehetővé tennék a hatékony fellépést egy világjárvány esetén, ám ezeket a hágai kormány mégsem használja fel.A későbbiekben, látva a 2010 óta hatalmon lévő, liberális Mark Rutte (Szabaddemokrata Néppárt-VVD, a magyarországi Momentum testvérpártja, Renew Europe-tag) kormánykoalíciójának a tétlenségét, Steenbergen azt javasolta az egészségügyi tárca vezetőjének, hogy legalább nemzetközi szinten próbáljanak meg másokkal együttműködni, ha már Hollandiában nem lépnek. Szerinte egy átfogó, járványügyi nemzetközi stratégiai megalkotására is szükség lett volna.

Ezt megelőzően, még 2016-ban a helyi Fejlesztési Együttműködési és Közpolitikai Felügyelőség nevű agytröszt készített egy jelentést, amely szintén a korábbi nyugat-afrikai Ebola-járvány idején tapasztaltakra hivatkozott.

A jelentés alapján, a holland kormány olyannyira nem hajlandó együttműködni nemzetközi szinten, az egészségügy területén, hogy az már veszélyezteti az ENSZ Egészségügyi Világszervezetén (WHO) belüli kooperációt is.Ugyanebben az évben, a hágai székhelyű Clingendael nevű Holland Nemzetközi Kapcsolatok Intézet közleményt adott ki a kormány egészségügyi politikájának a hiányosságairól, kiemelve, hogy különösen a járványok tekintetében koherensebb nemzetközi együttműködésre lenne szükség a Rutte-kabinet részéről.A Clingendael Intézet is az Ebola-járvánnyal példálózódott, és ez nem véletlenül, hiszen Hollandiában jelentős számú nyugat-afrikai migráns közösségek élnek, igaz, ők döntő többségében nem az Ebola akkori epicentrumának számító „Arany-part" környékéről származnak, hanem főleg Marokkóból, amelyet kevésbé érintett a járvány (Hollandiában egyébként több mint 400 ezer marokkói migráns él.)

Az egészségügyi szakértők szerint mindezen lépéseik ellenére a liberális kormány semmit sem tett. Ezért érhette az országot olyan felkészületlenül a jelenlegi koronavírus-világjárvány.A 2018-as tanulmány készítője, Ger Steenbergen néhány napja interjút adott a Trouw című holland napilapnak, amit szintén az NL Times szemlézett.

A csalódott szakértő részben azzal magyarázta a személyes kudarcként is megélt tétlenséget, hogy a holland kormány szintjén enyhén szólva sem megfelelő a párbeszéd a különböző szaktárcák között.Nyilatkozata alapján, a Külügyminisztérium és a Közegészségügyi, Népjóléti és Sportminisztérium a nemzetközi egészségügyi helyzetet, illetve az ebből következő együttműködést teljesen másképp ítéli meg.

Az egészségügyi tárca szerint ez a külügyre tartozik, a külügy véleménye alapján, viszont ez az egészségügy kompetenciája.

Arra nem tért ki Steenbergen, hogy az kormányzaton belüli kooperáció hiányának lehet-e az az egyik oka, hogy a két miniszter más párt tagja, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy

a liberális Mark Rutte ilyen hosszú kormányzati időszak alatt sem tanulta meg összehangolni a kabinetje munkáját.

Mark RutteForrás: AFP/Bryan R. Smith

Szakértők egybehangzó véleménye szerint, a nemzetközi és a kormányközi együttműködés hiányára, illetve a kabinet ignoranciájára vezethető tehát vissza a holland járványhelyzet súlyossága.Mark Rutte pedig nem csak saját hazájában, illetve nemzetközi téren, de még az Európai Unió szintjén is igyekszik megakasztani a kooperációt. Ő volt ugyanis az, aki megvétózta az EU általi, úgynevezett „koronakötvények" kibocsátását, ami jelentős segítséget jelenthetett volna a világjárvány által leginkább sújtott déli tagállamoknak. A kötvény kibocsátását főleg Olaszország, Spanyolország és Portugália támogatták.

Így kell tehát értelmezni a liberálisok által sokat hangoztatott „európai szolidaritás elvét", ugyanis amikor pénzügyileg, és nem csak sajtónyilatkozatok szintjén kell szolidárisnak lenni, akkor a liberálisok rendre mindent megvétóznak.

A 17,4 milliós Hollandiában jelenleg 30 449 új típusú koronavírussal való fertőzöttet és 3459 halálesetet tartanak számon.