Szerbiában 84 órás kijárási tilalom kezdődik az ortodox húsvét miatt

koronavírus, Szerbia, Belgrád
Belgrád, 2020. április 15. Néptelen tér Belgrád belvárosában 2020. április 15-én, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idején. MTI/EPA/Andrej Cukic
Vágólapra másolva!
Több nyugat-balkáni országban is szigorításokat vezetnek be az ortodox húsvéti hétvégére. Szerbiában péntek délutántól az eddigi leghosszabb kijárási tilalmat vezetik be, Észak-Macedóniában pedig már csütörtökön életbe léptek a szigorú biztonsági intézkedések. 
Vágólapra másolva!

Szerbiában csütörtökről péntekre 4873-ról 5318-ra nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek (vagyis az aktív betegek) száma. Az ország lakossága előtt az eddigi leghosszabb kijárási tilalom áll. Az ortodox húsvét miatti tömeges ünnepléseket elkerülendő

péntek 17 órától kedd 5 óráig mindenkinek tilos az utcára lépnie.

A kijárási tilalom megszegői pénz- vagy börtönbüntetéssel sújthatók. Felháborodást keltett egy néhány nappal ezelőtti videófelvétel, amelyen egy kijárási tilalmat megszegő férfit egy rendőr jól láthatóan felpofoz. A rendőrségi túlkapást a belügyminiszter is elítélte.

Néptelen tér Belgrád belvárosában. Az ortodox húsvétot itt is nyilvános liturgia nélkül ünneplik Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Pénteken 17 órától kedd 5 óráig, vagyis a kijárási tilalom alatt a szerb hatóságok

szüneteltetik a határátlépést a személyforgalomban.

A teherforgalmat nem érinti a korlátozás.

A szerb kormány március 20-án - állampolgárságtól és az átkelőhely típusától függetlenül - valamennyi határátkelőhelyén megtiltotta a belépő személyforgalmat. A szerb állampolgárok előzetes konzulátusi engedéllyel, szigorú feltételek mellett azonban átléphették a határt.

Észak-Macedóniában az ünnepi kijárási tilalom már csütörtökön megkezdődött, és szintén kedd reggelig lesz érvényben. A nyugat-balkáni országban az utóbbi 24 órában 974-ről 1081-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Koszovóban egy nap alatt 423-ról 449-re nőtt az aktív betegek száma.

Albin Kurti távozó miniszterelnök ismét mindenkit otthonmaradásra kért. Mint mondta, az ország egészségügyi rendszere belerokkanna abba, ha hirtelen nagyszámú ember betegedne meg, ezért felelősségteljesen kell kezelni a kialakult helyzetet.

Kína két lélegeztetőgépet és több ezer védőmaszkot és kesztyűt ajándékozott Montenegrónak, ahol egy nap alatt 288-ról 303-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország vezetése mindenkit arra kért, hogy

az ortodox húsvét ellenére senki ne menjen templomba,

mindenki otthon, a legszűkebb körben ünnepeljen.

Bosznia-Hercegovinában csütörtökről péntekre 1110-ről 1164-re nőtt az aktív betegek száma. Csütörtökön Magyarország 200 ezer maszkot és 10 ezer orvosi védőruhát ajándékozott a nyugat-balkáni országnak a SARS-CoV-2 vírussal szembeni harcot segítendő.