Több országban mobiltelefonos alkalmazással akarják figyelni a koronavírus terjedését

2020.04.18. 05:57

Kína, Észak-Macedónia, Csehország, Ghána után a franciák is elindítják a saját, Bluetooth-alapú mobilalkalmazásukat. Ám a kutatók szerint ahhoz, hogy az alkalmazás hatékonyan működjön, a lakosság 80 százalékának le kellene töltenie azt minden országban - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egymás után készülnek a koronavírussal kapcsolatos mobilalkalmazások. A programozók világszerte március közepén-végén tették közzé az első, okostelefonra készült alkalmazásaikat, amelyeknek az a céljuk, hogy  távol tartsák a COVID-19-cel fertőzött embereket azoktól akik még nem kapták el a vírust. 

Ezek döntő többsége a mobilokban lévő Bluetooth-technológián alapszik. Ez azt jelenti, hogy ha két mobilos maximum 9-10 méterre van egymástól, és mindkettőnél be van kapcsolva a Bluetooth, akkor azt a mobiljaik kölcsönösen érzékelik és kijelzik. Ahogy az applikációnak köszönhetően azt is, hogy ha valamelyikük fertőzött, és ezt már közölte is a hatóságokkal.

A megbízható alkalmazások általában valamely kormány garanciájával készültek el. Kínában jelenleg 200 városban kezdtek el ilyet használni. A szingapúri app neve TraceTogether. Ehhez hasonló a csehországi app, az eRouška (eFacemask). Észak-Macedóniában a kormány a StopKorona! alkalmazás közzétételét segíti. Ghána elindította a GH Covid-19 Tracker App-ot amely lehetővé teszi a járványügyi szakemberek számára, hogy azonosítsák, hogy kik vettek részt bármilyen helyi eseményen.

Párizsi szupermarket április 8-ánForrás: NurPhoto via AFP/Mehdi Taamallah/NurPhoto/Mehdi Taamallah

A mobilok pontos helyzetének azonosítása már régóta az emberi jogi szervezetek vitatémája. Azt eddig többé-kevésbé ők is elfogadták, hogy a technológia sokszor segíti a bűnözők nyomon követését, majd elfogását. A COVID-19 esetében azonban nem bűnözőkről, hanem fertőzött emberekről van szó, akiknek ugyanúgy megvannak az emberi jogaik.  Éppen ezért a Bluetooth-technológián alapuló alkalmazásokhoz mindig hozzáteszik, hogy azok az önkéntességen és a névtelenségen alapulnak. Az elmúlt héten a Google és az Apple, a  mobilok operációs rendszereinek (Android és iOS) gazdái úgy nyilatkoztak, hogy minden ilyen alkalmazást csak akkor fognak engedélyezni, ha abba valamilyen titkosító algoritmust is beépítenek, hogy a mobilt használó személyt ne lehessen azonosítani.

A legutóbbi hír arról a francia alkalmazásról érkezett, amelyet rövidesen bevezetnének, és amelynek a neve: StopCovid. Ettől még nem múlik el a járvány, de hasznos segédeszköz lesz a távolságtartásra, és felelőtlenség lenne, ha nem dolgoznánk ki egy alkalmazást a koronavírussal fertőzött emberek nyomon követésére  – mondta Cédric O., a digitális ügyekért felelős államtitkár. Amikor két vagy három ember, akik telepítették az alkalmazást a telefonjukra, találkoznak az utcán, eszközeik rögzítik a kapcsolatot. Ha egyikük sem jelzi a Covid-19 tüneteit, és ez néhány napon belül sem változik, akkor semmi sem történik. Ha viszont közülük valaki megfertőződött, és ezt közli a hatóságokkal, akkor azok, akik vele találkoztak - valamint azok, akik az előző napokban ugyanazon a helyen voltak - erről értesítést kapnak. 

A StopCovid hatékonyságával kapcsolatban sok a kétely. 

Először is: az appot mindenkinek önkéntesen le kellene töltenie, de erre senki sem kényszeríthető. Az Oxford Egyetem kutatói szerint a lakosság 80 százalékának le kellene töltenie az appot, hogy az hatékonyan működjön. A francia emberek 20 százaléka azonban nem is rendelkezik okostelefonnal, amely nélkülözhetetlen az alkalmazás futtatásához. Vagyis mindenkinek, akinek van, le kellene tölteni. Ezenkívül az app nem tudja megmondani, hogy valaki háttal vagy szemtől szemben találkozott-e a fertőzött személlyel, és azt sem, hogy az illető megérintette-e a fertőzöttet vagy sem.

Ráadásul minden jó szándék ellenére az appok egy részét kártékony kódokkal is ellátták a "szerzők". Ezen a honlapon már összesítették is azokat az alkalmazásokat, amelyeket ne töltsön le senki.